Thursday 27 September 2012

Διάφανα φωτοβολταϊκά για το μπαλκόνι από τη Sharp

Η ιαπωνική εταιρεία Sharp παρουσίασε ένα νέα διάφανο φωτοβολταϊκό πάνελ το οποίο προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων σε σύγκριση με το συμβατικό.
Το ημιδιάφανο μελανό φωτοβολταϊκό έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να τοποθετείται σε μπαλκόνια ή σε παράθυρα ψηλών κτηρίων όπου θα παράγει ενέργεια επιτρέποντας παράλληλα στο φυσικό φως να εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο.

Παράλληλα, το φωτοβολταϊκό της Sharp εξυπηρετεί αισθητικές, αλλά και χρηστικές ανάγκες πέραν της εκμετάλλευσης της καθαρής ηλιακής ενέργειας: από τη μια πλευρά προστατεύει την ιδιωτικότητα των διαμενόντων στον εσωτερικό χώρο, λειτουργεί ως ασπίδα που εμποδίζει τη θερμότητα, ενώ θεωρείται ενδιαφέρουσα αισθητική παρέμβαση.
Το ηλιακό πάνελ της Sharp έχει απόδοση μετατροπής 6,8% και μέγιστη ισχύ 95 Βατ. Η απόδοση είναι χαμηλότερη από εκείνη των συμβατικών που ανέρχεται στο 15-20% τα οποία όμως με τη σειρά τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως παράθυρα.

Εν πάσει περιπτώσει, τα διάφανα φωτοβολταϊκά της Sharp συνεισφέρουν σημαντικά στην ενεργειακή αυτονομία κτηρίων και τοποθετούνται σε σημεία όπου συνήθως υπάρχουν υλικά όπως γυαλί ή μέταλλο.
Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι κατασκευασμένα από πολύφυλλο γυαλί στο οποίο έχουν “εμφυσηθεί” φωτοβολταϊκά κύτταρα και έχουν διαστάσεις 1,37 μέτρα πλάτος, 1 μέτρο ύψος και 10 εκατοστά πάχος. Θα κυκλοφορήσουν στην Ιαπωνία από την 1η Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή η Sharp σύμφωνα με το ιαπωνικό Kyodo News σκοπεύει να σταματήσει τόσο την παραγωγή όσο και τις πωλήσεις φωτοβολταϊκών κυψελών σε Ευρώπη και Αμερική.

http://www.econews.gr/2012/09/27/diafana-fotovoltaika-sharp/

No comments: