Wednesday 26 September 2012

Ηλιακό σπίτι με έμπνευση από τον θόλο των τροπικών δασών κέρδισε το Solar Decathlon Europe

Το Canopea House της γαλλικής ομάδας Ρον-Αλπ είναι το “πράσινο” σπίτι που κέρδισε το διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Solar Decathlon Europe 2012.
Το Canopea House φέρει μια συστοιχία φωτοβολταϊκών ισχύος 10,7 Κιλοβάτ τα οποία παράγουν υπεραρκετή ενέργεια και για τα δύο επίπεδα της οικίας, ο κλιματισμός είναι φυσικός, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εργονομία και την άνεση.

Το θολωτό, ηλιακό σπίτι που ανέπτυξε η ομάδα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου καινοτόμου προγράμματος ανάπτυξης του οικολογικού οικοσυστήματος Canopea®.
Το Canopea® προβλέπει ομάδες μικρών κτηρίων – Πυργόσπιτων που αποτελούν μέρος της ίδιας γειτονιάς. Το οικοσύστημα αυτό είναι εμπνευσμένο από το στρώμα του θόλου των τροπικών δασών (canopy), το οποίο απορροφά το 95% της ηλιακής ενέργειας και το 30% των ομβρίων υδάτων.

Στο σύστημα που έχει αναπτύξει η ομάδα Ρον-Αλπ, κάθε κτήριο αποτελείται από δέκα επίπεδα τα οποία διατηρούν την αυτονομία τους σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Κάθε διαμέρισμα είναι διαμπερές με το φυσικό φως να εισέρχεται από κάθε πλευρά του.
Τα κτήρια θα τροφοδοτούνται ενεργειακά από φωτοβολταϊκά, ενώ στο ισόγειο θα φιλοξενούνται υπηρεσίες, καταστήματα, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κλπ. Παράλληλα, το κτηριακό σύστημα θα συνδέεται με τις αστικές υποδομές μεταφορών (ποδηλατόδρομοι, τραμ, λεωφορεία κλπ).
Τέλος, η Canopea θα είναι εξοπλισμένη με ένα έξυπνο δίκτυο διαχείρισης ενέργειας και κλιματισμού, αλλά και κήπο, συστήματα ανακύκλωσης και κάθε άλλο εξοπλισμό που θα διασφαλίζει την επαφή με το φυσικό περιβάλλον και την αειφορία των κτηρίων.

http://www.econews.gr/2012/09/26/iliako-spiti-canopea-house/

No comments: