Tuesday 11 September 2012

Spiegel: Η Ρωσία κατασκευάζει επικίνδυνο «ταχύ» πυρηνικό αντιδραστήρα

Η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το πλουτώνιο που προοριζόταν για τα πυρηνικά της όπλα ώστε να παράγει ενέργεια μέσω ενός ειδικού τύπου πυρηνικού αντιδραστήρα. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εμπεριέχει αρκετό ρίσκο, αλλά η Μόσχα εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει.
Σύμφωνα με το γερμανικό Σπίγκελ, ο τύπος αυτός αντιδραστήρα ονομάζεται «ταχύς αντιδραστήρας» και αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται μια νέα μονάδα στο Μπελογιάρσκ, που θα τον φιλοξενήσει. Στο παρελθόν, η τεχνολογία από την οποία προήλθε ο ταχύς αντιδραστήρας συγκέντρωσε τα πυρά διότι θεωρείται μη ασφαλής. Παρόλα αυτά, η Ρωσία συνέχισε να λειτουργεί μια παλιά μονάδα στο Μπελογιάρσκ, στην οποία δεν σημειώθηκε ποτέ κάποιο σοβαρό ατύχημα.
Πλέον, στα πλαίσια της διεθνούς συμφωνίας που υπέγραψε η Μόσχα με την Ουάσιγκτον το 2011, προβλέπεται η καταστροφή 68 τόνων πλουτωνίου, το οποίο οι Ρώσοι και οι Αμερικάνοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Για τον λόγο αυτό, οι Ρώσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία οδηγεί σε καταστροφή του πλουτωνίου κατά την παραγωγή της ενέργειας.

Ανώνυμη πηγή όμως του γερμανικού περιοδικού, που ισχυρίζεται ότι έχει εργαστεί στον σταθμό Μπελογιάρσκ, αναφέρει ότι η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και ασταθής: «Ο ταχύς αντιδραστήρας δεν είναι σαν έναν κανονικό πυρηνικό σταθμό. Για να γίνει κάποιο ατύχημα, αρκεί κάποια κακή συγκόλληση», τονίζει. Σημειώνεται ότι ο αντιδραστήρας δεν ψυχραίνεται με νερό, αλλά με υγρό νάτριο, το οποίο αναφλέγεται σε επαφή με τον αέρα. Επίσης, το πλουτώνιο είναι πιο επικίνδυνο ως καύσιμο απ’ότι το ουράνιο.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει θέσει ως προθεσμία για την υλοποίηση του νέου αντιδραστήρα το 2013 ή το 2014 και ο Ρώσος που επικαλείται το Σπίγκελ πρόκειται να εργαστεί για το συγκεκριμένο έργο. Οι ανησυχίες του λοιπόν σχετικά με την ασφάλεια μάλλον θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61604

No comments: