Monday 3 September 2012

Συμφωνία «Αρχής Ηλεκτρισμού» με την Τουρκική TPIC για τα Γαστριά

Η Διεθνής Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (Turkish Petroleum International Company, TPIC) υπέγραψε με το ψευδοκράτος συμφωνία για τη μεταβίβαση για 5 χρόνια του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στα Γαστριά, ο οποίος ανήκει στην «αρχή ηλεκτρισμού».

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της σήμερα η Χαβαντίς γράφει ότι την ανακοίνωση έκανε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της TPIC, ο Πρόεδρος του ΔΣ της τουρκικής εταιρείας, Μιτχάτ Τζιανσίζ.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η TPIC, η οποία υπάγεται στον Ανώνυμο Συνεταιρισμό Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ), θα ανεγείρει στα κατεχόμενα Γαστριά εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών, ενώ αναφέρεται ότι τα καύσιμα που θα είναι αποθηκευμένα εκεί, θα διατίθενται προς πώληση τόσο στην «αρχή ηλεκτρισμού», όσο και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Ο κ. Τζιανσίζ αναφέρει ότι το έργο αυτό που ανέλαβε η TPIC θα συμβάλει στο να καταστεί το ενεργειακό παιχνίδι στην Μεσόγειο πιο ανταγωνιστικό και αποκαλύπτει ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών θα είναι χωρητικότητας 50 χιλιάδων κυβικών μέτρων. Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας, η TPIC ανέλαβε τη δέσμευση να παρέχει 200.000 τόνους πετρελαίου το χρόνο στην «αρχή ηλεκτρισμού».
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της TPIC με το ψευδοκράτος εντάσσεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα ενέργειας που υπέγραψαν ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ με τον «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Σουνάτ Ατούν κατά τη διάρκεια Διεθνούς Συνεδρίου για την ενέργεια στις 22 Οκτωβρίου 2010, στην Τουρκία. Ο Γιλντίζ ανέφερε τότε ότι ετοίμασαν ένα master plan στο οποίο προέβλεψαν και τη συμπερίληψη του νότιου τμήματος της Κύπρου και ότι όσα αρνητικά σχόλια κι αν άκουσαν από μέρους της ΕΕ.για το θέμα, το σχέδιο αυτό θα συμβάλει σημαντικά στον τομέα της ενέργειας σε όλο το νησί.

Η Χαβαντίς παρατηρεί ότι το όνομα του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς συνδέθηκε πρόσφατα με την TPIC, όταν διάφορα τουρκικά ΜΜΕ στην Τουρκία απεκάλυψαν ότι ο γιος του Αρίντς, Μουτζιαχίτ Αρίντς, εργοδοτήθηκε στην TPIC ως εμπειρογνώμονας με πολύ υψηλό μισθό, παρά το γεγονός ότι σπούδασε πολιτικές επιστήμες και ουδεμία σχέση έχει με τον τομέα της ενέργειας.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61328

No comments: