Tuesday 4 September 2012

Trina Solar: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στην αγορά φωτοβολταϊκών

Ένα δύσκολο 2013 προβλέπει για τις ευρωπαϊκές εταιρείες φωτοβολταϊκών ο Μπεν Χιλ, διευθυντής της Trina Solar στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι όποιες επιχειρήσεις παραμείνουν «ζωντανές» ως το 2014, θα έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Recharge, ο Χιλ σχολίασε ότι περίμενε περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές, σαν αυτή που δρομολογείται για την γερμανική Q-Cells, για την οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον όμιλοι από τη Νότια Κορέα και την Ισπανία. «Θεωρώ ότι θα δούμε περισσότερες εξαγορές», τόνισε σχετικά.

Ο Χιλ πιστεύει ότι η φετινή χρονιά ήταν μεταβατική για τον κλάδο κατασκευής φωτοβολταϊκών και θα οδηγήσει σε απομάκρυνση των επιχειρήσεων εκείνων που δεν έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και στις μακροπρόθεσμες σχέσεις με τους καταναλωτές. Αντίστοιχα, οι εταιρείες εκείνες που δεν επένδυσαν αρκετά στην επέκτασή τους θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αντιμέτωπες με τους μεγάλους παραγωγούς πρώτης γραμμής.

Εν ολίγοις, ο Χιλ θεωρεί ότι φέτος και το 2013 θα γίνει ένα ξεκαθάρισμα στην αγορά φωτοβολταϊκών της Ευρώπης, κατά το οποίο θα εξαφανιστούν αρκετοί κερδοσκόποι και εταιρείες που στήθηκαν πρόχειρα μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτούν το «κύμα» των φωτοβολταϊκών.
Ο διευθυντής της Trina σχολίασε επίσης ότι «σήμερα υπάρχει πολύ λίγος χώρος για μεσάζοντες». Ως μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο αντιμετωπίζει όχι το κόστος, αλλά τα διαθέσιμα δίκτυα: «Το δίκτυο είναι ο λόγος για τον οποίο τα φωτοβολταϊκά δεν είναι η κυρίαρχη μορφή ηλεκτροπαραγωγής σε περιοχές όπως τα ελληνικά νησιά», τονίζει.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61368

No comments: