Friday 26 October 2012

Έρχονται 40 φορτία LNG από ανεξάρτητους το 2013

Χρονιά του υγροποιημένου αερίου (LNG) θα είναι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το 2013, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες και πρωτίστως οι ανεξάρτητες, επιδιώκουν να μειώσουν το παραγωγικό κόστος στην ηλεκτροπαραγωγή, μέσω των ευκαιριών που προφέρει η spot αγορά.

Από το αρχικό πρόγραμμα εκφορτώσεων υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, που ανήρτησε ο ΔΕΣΦΑ, προκύπτει ότι συνολικά έχει προγραμματιστεί να παραληφθούν 59 φορτία των 70.000 -73.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου το κάθε ένα.
Από τα φορτία αυτά, τα 19 τα έχει προγραμματίσει η ΔΕΠΑ και τα υπόλοιπα 40, ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και μεγάλοι καταναλωτές.
Πάνω από τα μισά φορτία των ανεξάρτητων παραγωγών, αντιπροσωπεύουν αυτά που έχει προγραμματίσει ο όμιλος Μυτιληναίου, μέσω των εταιρειών Αλουμίνιο (Μονάδα συμπαραγωγής και παραγωγή αλουμίνας, 13 φορτία), Protergia (μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Αγίου Νικολάου 5 φορτία), Korinthos Power (μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Αγίων Θεοδώρων 5 φορτία). Η εταιρεία προμήθειας Μ+Μ (όμιλος Μυτιληναίου, Μοτορ Οιλ Ελλάς) έχει προγραμματίσει 5 φορτία και η Εdison (ελέγχει μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ 2 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε Θεσσαλονίκη και Βοιωτία) 6 φορτία.
Στον αντίστοιχο ετήσιο προγραμματισμό του 2012, είχαν αναγγελθεί συνολικά 38 παραλαβές φορτίων των 63.000-73.000 κυβικών. Από αυτές οι 20 προέρχονταν από τη ΔΕΠΑ και οι 18 από ανεξάρτητους εισαγωγείς, που ήταν η ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική θυγατρική της ΓΕΚΤΕΡΝΑ για 4 φορτία, η Edison για 5 φορτία και η ΔΕΗ για 9 φορτία.

Ωστόσο από τους συγκεκριμένους ανεξάρτητους εισαγωγείς εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκαν εισαγωγές. Aντίθετα μέσα στο 2012 οι ανεξάρτητοι εισαγωγείς εκπροσωπήθηκαν από την Μ+Μ και τo Αλουμίνιο του ομίλου Μυτιληναίου (Αλουμίνιο), οι οποίες εισήγαγαν 4 φορτία των 140.000 κυβικών μέτρων (αντιστοιχούν σε 8 φορτία των 70.000 κ.μ.).
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ο αριθμός των φορτίων που θα εισαχθούν εν τέλει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τάσεις που διαμορφώνονται στις τιμές των φορτίων spot μέσα στη διάρκεια του έτους και στην εγγύς γεωγραφική περιοχή. Έτσι με βάση τις τάσεις στην αγορά, εκτιμάται ότι οι εταιρείες που συνδέονται με τον όμιλο Μυτιληναίου και τη Μοτορ Οιλ, θα εισάγουν έως και 10 φορτία των 70.000 κυβικών μέτρων LNG, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 450 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η αγορά εκτιμά ότι στο άμεσο μέλλον οι τιμές του LNG θα ακολουθούν πτωτική τάση, καθώς σταδιακά προτίθεται νέο παραγωγικό δυναμικό στην υγροποίηση φυσικού αερίου (Αυστραλία-ΗΠΑ), με αποτέλεσμα να πλεονάζουν ποσότητες στη διεθνή αγορά.

Μιχ. Καϊντατζίδης
(euro2day.gr)

http://www.energypress.gr/news/Erhontai-40-fortia-LNG-apo-anexarthtoys-to-2013

No comments: