Monday 29 October 2012

Προσθήκες μόλις 58 MW για τις ΑΠΕ τον Σεπτέμβριο

Μόλις 57,98 MW πράσινης ενέργειας προστέθηκαν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας τον Σεπτέμβριο, όλα από φωτοβολταϊκά, τη στιγμή που οι υπόλοιπες ΑΠΕ παραμένουν επικίνδυνα στάσιμες επί συνεχείς μήνες. Η μείωση σε σύγκριση με τον Αύγουστο (όταν εγκαταστάθηκαν 156 MW) ήταν αναμενόμενη για τα φωτοβολταϊκά, αλλά αναρωτιέται κανείς αν θα είναι μόνιμη, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν.


Όσον αφορά τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα, τον Σεπτέμβριο εγκαταστάθηκαν 37,27 MW φωτοβολταϊκών πάρκων και 20,71 MW φωτοβολταϊκών σε στέγες, για ένα σύνολο 57,98 MW. Πλέον, το σύνολο της ισχύος των φ/β πάρκων αγγίζει τα 974,30 MW και των συστημάτων σε στέγες τα 244,28 MW. Στα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά, τη βιομάζα και τη συμπαραγωγή, η εγκατεστημένη ισχύς παρέμεινε ίδια τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, στην αιολική ενέργεια έχουν να σημειωθούν προσθήκες από τον Ιούλιο στο διασυνδεδεμένο σύστημα, γεγονός που δεν αποτελεί καλό σημάδι για τη συνέχεια.

Βλέπουμε λοιπόν ότι μετά από τόσα χρόνια οικονομικής ύφεσης στη χώρα, ο κλάδος των ΑΠΕ αρχίζει εν τέλει να βαλτώνει, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων, δηλαδή την έλλειψη χρηματοδότησης, τις ρυθμιστικές ατέλειες, αλλά και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Οι παράγοντες αυτοί είναι λογικό να μην γεννούν επενδύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό περιβάλλον προκειμένου να δραστηριοποιηθούν. Συν τοις άλλοις, βρίσκεται υπό εξέλιξη και η διαδικασία για την αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας από τη ΡΑΕ, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι για όσο καιρό παραμένει αβέβαιο το ρυθμιστικό μέλλον των ΑΠΕ, δεν μπορούμε να περιμένουμε σαν χώρα πολλές νέες επενδύσεις και έργα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Όπως άλλωστε τόνισε πρόσφατα γνωστό στέλεχος της αγοράς ηλεκτρισμού, «ας επιλέξουν μια στρατηγική. Καλή-κακή δεν έχει σημασία, αρκεί να την ακολουθήσουν».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63199

No comments: