Friday 26 October 2012

Τρόικα: Ρητό χρονοδιάγραμμα για την ακύρωση των αχρησιμοποίητων αδειών ΑΠΕ

«Ασαφή» χαρακτηρίζει η τρόικα τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα πάρει μέτρα για τις αδρανείς άδειες ΑΠΕ, γι’ αυτό και της ζητά να καθορίσει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου όλες αυτές θα έχουν ακυρωθεί.
Πρόκειται για την υποχρέωση που έχει συμπεριληφθεί στο κεφάλαιο «οικονομικά βιώσιμη αγορά των ΑΠΕ» (6.1.4, σελ 34 του τελικού κείμενου του Μνημονίου), σύμφωνα με την οποία «μέσα στον Νοέμβριο του 2012 η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει μέτρα για να μειώσει τη συγκέντρωση αχρησιμοποίητων αδειών ΑΠΕ, εντός ενός ευλόγου χρονικού ορίζοντα».
Στο περιθώριο ωστόσο του κειμένου, υπάρχει η παρατήρηση ότι «είναι ασαφές το τι ακριβώς σημαίνει η αναφορά εντός ενός ευλόγου χρονικού ορίζοντα».
Προφανώς η τρόικα δεν έχει πειστεί ότι μια τόσο γενικόλογη αναφορά μπορεί να οδηγήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή στην αποσυμφόρηση της αγοράς, και στην απελευθέρωση ηλεκτρικής ισχύος προκειμένου να διατεθεί για έργα που έχουν πιθανότητες υλοποίησης. Έτσι, απαιτεί από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να συμπεριλάβει στο πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει για τις αλλαγές στις ΑΠΕ, αυστηρές προθεσμίες μετά τη λήξη των οποίων δεν θα υπάρχουν πλέον στην αγορά αχρησιμοποίητες άδειες. Επίσης, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση της ΡΑΕ, ότι από εδώ και πέρα όποιος επενδυτής θέλει να φέρει σε πέρας το έργο του, πρέπει να καταθέτει εγγυητική επιστολή.
 
Στο νομοσχέδιο με τις prior actions

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέτρο αυτό μαζί με όλα τα άλλα για τις αλλαγές στην αγορά ΑΠΕ (έκτακτη εισφορά, κατάργηση 18μηνου, κ.ά.), θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα (prior actions) του νέου Μνημονίου που πρέπει να ψηφιστούν ώστε να ξεπαγώσει η βοήθεια. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί από τον υπ. Οικονομικών Ι. Στουρνάρα στη Βουλή πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Εκτός από τα μέτρα για την αγορά των ΑΠΕ, το ΥΠΕΚΑ σκέφτεται να συμπεριλάβει στο ίδιο νομοσχέδιο, και μέτρα για την αγορά πετρελαιοειδών που προσαρμόζουν τη νομοθεσία της χώρας με υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο.

http://www.energypress.gr/news/Troika:-Rhto-hronodiagramma-gia-thn-akyrwsh-twn-ahrhsim opoiht wn-adeiwn-APE

No comments: