Friday 26 October 2012

ΥΠΕΚΑ: Αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, θα καταρρεύσει το σύστημα

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των παραγωγών ανανεώσιμων πηγών το ΥΠΕΚΑ έχει δρομολογήσει την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ.
«Βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση. Εάν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει το σύστημα», υπογράμμισε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση επενδυτών για έργα ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ Δημήτρης Τσαλέμης. Μιλώντας στο φόρουμ για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΗΕ με την Eurelectric, ο κ. Τσαλέμης υποστήριξε ότι το κόστος αποζημίωσης της παραγωγής από ΑΠΕ είναι σήμερα απαγορευτικό και φθάνει σε 410 ευρώ/KVh. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές των παραγωγών φθάνει τουλάχιστον τους τέσσερις μήνες, με τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ να είναι μόνιμα ελλειμματικός. «Στόχος είναι να γίνει βιώσιμος ο ΛΑΓΗΕ και έχουμε την υποχρέωση να κλείσει το έλλειμμα του τον επόμενο χρόνο», είπε.

Η διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, όπως προέκυψε και από τα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Δρόσος. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο πρόκειται να προστεθούν στο σύστημα άλλα 300 MW από ΑΠΕ, τα οποία θα είναι συμβολαιοποιημένα έργα. Επίσης, έως το τέλος του έτους προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και 250 φωτοβολταϊκών έργων. Ο πληθωρισμός των αιτήσεων αποβαίνει σε βάρος των σοβαρών σχεδίων, επισήμανε ο κ. Δρόσος. Γίνονται μάλιστα με έναν ανορθολογικό τρόπο, εν είδει «πολυκατοικίας». Δηλαδή, «σπάνε» σε μικρότερα MW. Ένας επενδυτής που μπορεί να ενδιαφέρεται να κάνει ένα έργο 10 MW, το «σπάζει» σε δέκα μικρότερα έργα του 1 MW, κάτι το οποίο καθυστερεί το έργο της έγκρισης και του ελέγχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, έχει ολοκληρωθεί ήδη ο νομοτεχνικός έλεγχος του σχεδίου νόμου που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΚΑ για τη β’ φάση των μέτρων, που θα αφορούν στις ΑΠΕ. Το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεων για την αγορά των ΑΠΕ, καθώς και διορθωτικές παρεμβάσεις για την αγορά ηλεκτρισμού.
Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει είναι η έκτακτη εισφορά για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, η οποία θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, η εκκαθάριση αδειών σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να απελευθερωθεί ισχύς για έργα που μπορούν να γίνουν άμεσα (μέσω της κατάθεσης εγγυητικών επιστολών), ενώ θα ανασταλεί το κλείδωμα της τιμής με την υπογραφή της σύμβασης και ο επενδυτής θα παίρνει τις ευνοϊκές ταρίφες με την ηλέκτριση της μονάδας του. Δεν αποκλείεται το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής της επόμενη εβδομάδα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63142

No comments: