Tuesday 30 October 2012

Δημοπρασίες και από τη ΔΕΠΑ για φθηνότερο βιομηχανικό αέριο

Δημοπρασίες ποσοτήτων φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές με αποδέκτες τις βιομηχανίες, ετοιμάζεται να ξεκινήσει η ΔΕΠΑ, μετά από τις πιέσεις πολλών επιχειρήσεων για μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Είχε προηγηθεί τη Παρασκευή, συνάντηση της διοίκησης της ΔΕΠΑ με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου ο οποίος της ζήτησε να εξετάσει τη δυνατότητα μειώσεων στα τιμολόγιά της. Χθες μάλιστα η διοίκησή της συναντήθηκε με τη ΡΑΕ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΕΠΑ πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές, με τη δέσμευση, πως εφόσον προκύψει έκπτωση, αυτή θα περάσει αυτούσια στους πελάτες της.
Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι θα προβεί σε δημοπρασίες πακέτων φυσικού αερίου που θα αφορούν μέχρι και το 9% των ετησίων πωλήσεών της, και θα έχουν ως αποκλειστικούς αποδέκτες, επιλέγοντες βιομηχανικούς πελάτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από φυσικό αέριο σε συγκεκριμένες τιμές, οι πελάτες αυτοί θα μπορούν μέσω των δημοπρασιών να αποκτήσουν και πρόσβαση στο δίκτυο, να δεσμεύσουν δηλαδή συγκεκριμένη χωρητικότητα.
Το πρόβλημα έχει τεθεί εδώ και καιρό προς τη ΔΕΠΑ από τις βιομηχανίες που διαμαρτύρονται ότι καταβάλλουν από τις υψηλότερες τιμές αερίου στην Ευρώπη.
Προκειμένου οι διαγωνισμοί αυτοί να φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, οι βιομηχανίες ζητούν :
  1. Πακέτα στα μέτρα τους : Τα προσφερόμενα πακέτα ποσοτήτων (Lots) να ανταποκρίνονται στα επίπεδα κατανάλωσης των επιλεγόντων βιομηχανικών καταναλωτών.
  2. Όχι ρήτρα : Οι προσφερόμενες ποσότητες να περιλαμβάνονται στις συμβατικές ποσότητες ώστε να αποφεύγεται η ρήτρα «take or pay».
  3. ΕΠΑ : Εάν οι ΕΠΑ προμηθευτούν μέσα από τους διαγωνισμούς, να υποχρεωθούν να μετακυλήσουν αυτή τη μειωμένη τιμή στους βιομηχανικούς πελάτες τους .
Όπως επισημαίνουν κύκλοι της βιομηχανίας, σήμερα οι μη επιλέγοντες πελάτες, οι έχοντες δηλαδή κατανάλωση κάτω των 100 GWH ανά μετρητή, παραμένουν «αιχμάλωτοι» των ΕΠΑ και των συμβολαίων παραχώρησης. Εξηγούν επίσης ότι λόγω της κρίσης και κατ’ επέκταση της μειωμένης κατανάλωσης φυσικού αερίου, υπάρχει άμεσα ο κίνδυνος πολλές βιομηχανίες να γίνουν μη επιλεγοντες και έτσι να αυξηθεί το κόστος τους. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τη περίπτωση της ΕΠΑ Θεσσαλίας, που όπως λένε δεν έχει περάσει στους μη επιλέγοντες πελάτες τις εκπτώσεις που είχε πάρει από την ΔΕΠΑ.

Τι γίνεται με τα κόστη δικτύου

Ένα δεύτερο κεφάλαιο που απασχολεί τις βιομηχανίες αφορά το κόστος του δικτύου. Στελέχη του χώρου υποστηρίζουν ότι η μείωση
των τιμών του ΔΕΣΦΑ στο δίκτυο μεταφοράς από την 1η/2/2013 που προήλθε κατόπιν των παρεμβάσεων της ΡΑΕ, δεν έχει ακόμη περάσει στους μη επιλέγοντες πελατες.
Όπως έχουν επισημάνει και προς το υπουργείο ΠΕΚΑ, πρέπει άμεσα ο ΔΕΣΦΑ να περάσει τη μείωση αυτή προς τις ΕΠΑ, εξασφαλίζοντας εκ μέρους τους ότι και εκείνες θα την μετακυλήσουν στους πελάτες τους.
 
Μείωση του ορίου

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι βιομηχανίες ζητούν να μειωθεί το όριο, από τις 100 GWH/ μετρητή που θεωρείται σήμερα κάποιος επιλέγων, σε χαμηλότερα επίπεδα, για παράδειγμα στις 40-50 GHW.
Παράλληλα έχουν εισηγηθεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το ολλανδικό μοντέλο αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Όσο αυξάνει η κατανάλωσή του, τόσο ο ΕΦΚ να μειώνεται, κλιμακωτά.

http://www.energypress.gr/news/Dhmoprasies-kai-apo-th-DEPA-gia-fthhnotero-biomhhaniko-aerio

No comments: