Monday 29 October 2012

Εκτός λειτουργίας το πυρηνικό εργοστάσιο της Σλοβενίας

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται από χθες το πρωί το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο της Σλοβενίας, στην πόλη Κρσκο (NEK), λόγω απότομης της αύξησης της ροής του ποταμού Σάβα, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Πυρηνικής Ασφάλειας.
Ειδικότερα, τα νερά του ποταμού παρέσυραν τεράστιες ποσότητες φύλλων και άλλων αντικειμένων και αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα του συστήματος ψύχρανσης, σύμφωνα με τη διεύθυνση του εργοστασίου.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Επιθεώρησης για τη Ραδιενέργεια την Πυρηνική Ασφάλεια, Άλες Γιάνεζιτς τόνισε ότι η λειτουργία του εργοστασίου σταμάτησε, παρ΄ όλο που το σύστημα καθαρισμού των νερών του ποταμού λειτουργούσε πλήρως.
«Όλα τα συστήματα και ο εξοπλισμός λειτουργούσαν κανονικά μέχρι τη διακοπή. Δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες επιδράσεις στο περιβάλλον και στους ανθρώπους» επισήμανε.
Μετά τις αναγκαίες αναλύσεις και ελέγχους των συστημάτων και του εξοπλισμού άρχισαν οι προετοιμασίες για τη επαναλειτουργία του πυρηνικού σταθμού, σημείωσε ο κ. Γιάνεζιτς.
Ο τεχνικός διευθυντής του εργοστασίου, Πρέντραγκ Σίρολα δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από μεγάλες ποσότητες φυσικών αποβλήτων στα νερά του υπερχειλισμένου ποταμού Σάβα.

Η στάθμη του ποταμού Σάβα ανήλθε στα 3,5 μέτρα και οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή μέτρα προστασίας από πλημμύρες.

http://www.energypress.gr/news/Ektos-leitoyrgias-to-pyrhniko-ergostasio-ths-Slobenias

No comments: