Tuesday 30 October 2012

Λέιζερ κατά πυρηνικών αποβλήτων

Ένα φιλόδοξο σύστημα αντιμετώπισης κρίσεων ραδιενεργής μόλυνσης χρηματοδοτεί η ΕΕ.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των ισχυρότερων λέιζερ του κόσμου, τα οποία θα μπορούσαν να εξουδετερώνουν σε δευτερόλεπτα πυρηνικά απόβλητα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το σχέδιο ELI έχει ήδη εξασφαλίσει κονδύλια για την κατασκευή δύο εγκαταστάσεων λέιζερ στη Ρουμανία και την Τσεχία ενώ ένα τρίτο ερευνητικό κέντρο προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Ουγγαρία.
Το ρουμανικό κέντρο στην περιοχή του Μαγκουρέλε, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2017, θα καταναλώνει 10 Megawatt ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύς ικανή να καλύψει τις ανάγκες περίπου 2.500 μέσων νοικοκυριών στις ΗΠΑ.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας θα προέρχεται από γεωθερμικές αντλίες θερμότητας στην ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με το συντονιστή του προγράμματος στη Ρουμανία, Νίκολα-Βίκτορ Ζάμφιρ, η νέα τεχνολογία λέιζερ θα μπορούσε να περιορίσει το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων, καθώς χάρη στην ισχύ του λέιζερ, τα ραδιενεργά υλικά θα διασπώνται και θα παύουν να εκπέμπουν ακτινοβολία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αντί σε χιλιάδες χρόνια.
"Θα περάσουν σχεδόν 20 χρόνια μέχρι να μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, σήμερα όμως πολλές χώρες δεν βλέπουν να υπάρχει άλλη λύση στο προσεχές μέλλον" διευκρίνισε ο Ζάμφιρ.

http://www.energypress.gr/news/Leizer-kata-pyrhnikwn-apoblhtwn

No comments: