Friday 26 October 2012

ΝΥΤ: Το Ιράν ολοκλήρωσε την κατασκευή υπόγειας μονάδας πυρηνικού εμπλουτισμού

Δημοσίευμα των New York Times (ΝΥΤ) αναφέρει, επικαλούμενο αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών «από αρκετές χώρες», ότι το Ιράν έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει την κατασκευή υπόγειας μονάδας πυρηνικού εμπλουτισμού -πιθανότατα ώστε να την χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις με τους «Έξι» για το ατομικό της πρόγραμμα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το Ιράν έχει τελειώσει την κατασκευή της υπόγειας μονάδας στο Φόρντο, κοντά στην στρατιωτική βάση της Κομ.

Οι ΝΥΤ επικαλούνται αναφορές αξιμωτούχων που έχουν γνώση των πορισμάτων της αποστολής παρατηρητών από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που βρέθηκαν πρόσφατα στο σημείο.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ορισμένοι είναι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που προκρίνουν τη διπλωματική δράση κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης -το οποίο, σύμφωνα με το Ιράν, είναι αποκλειστικά ειρηνικού σκοπού.

Στις διαπραγματεύσεις με τους «Έξι» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία) για το ιρανικό πρόγραμμα δεν έχει καταγραφεί φέτος καμία πραγματική πρόοδος.

Η ίδια εφημερίδα είχε υποστηρίξει προ ημερών, ότι ΗΠΑ και Ιράν ήταν έτοιμοι για απευθείες συνομιλίες -κάτι που διέψευσαν και οι δύο πλευρές.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63146

No comments: