Tuesday 30 October 2012

Παπαγεωργίου: Έρχονται νέα μέτρα που θα μηδενίσουν το έλλειμμα στις ΑΠΕ

Στη συνεχή προσπάθεια που καταβάλει το ΥΠΕΚΑ για τον εξορθολογισμό του λογαριασμού ΑΠΕ αλλά και για τη  γενικότερη άρση των στρεβλώσεων στην ενεργειακή αγορά αναφέρθηκε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου στην ομιλία του στο 17ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012».
Για το θέμα των ΑΠΕ, αναλυτικά, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε:
«Όπως προκύπτει και από τη διεθνή ενημέρωση που παρέχει το ΙΕΝΕ, όλες σχεδόν οι Ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό του λογαριασμού των ΑΠΕ. Γειτονικές αγορές, όπως η Βουλγαρία, οδηγήθηκαν σε ραγδαίες προσαρμογές των εγγυημένων τιμών. Τα μέτρα στην Τσεχία, την Αυστρία, την Ισπανία, δείχνουν ότι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα, ώστε να βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας.
Με τις αποφάσεις που λάβαμε τον Αύγουστο, κάναμε το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσει σύντομα η επόμενη δέσμη μέτρων που θα περιορίσει έτι περαιτέρω το έλλειμμα με στόχο, στη συνέχεια, την οριστική εξάλειψή του.
Το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό της χώρας αποκτά ένα ορθολογικό και βιώσιμο πλαίσιο στήριξης. Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από όλες τις τεχνολογίες και η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα, αντανακλά την τεχνολογική εξέλιξη και το μειωμένο κόστος των επενδύσεων. Συμβαδίζει,  πλέον,  με τους νόμους της οικονομίας και την ισόρροπη ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα, ξεχωρίζουμε την ήρα από το σιτάρι ώστε υγιή και σοβαρά επενδυτικά σχέδια να υλοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις.»

Για τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε:
«Για τον επόμενο χρόνο, που θα προχωρήσει η απελευθέρωση των τιμολογίων, γίνεται ειδικός σχεδιασμός και συνυπολογίζονται πολλές παράμετροι, ώστε να εξορθολογιστεί το κόστος ενέργειας.
Θεωρώ αυτονόητο - και πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε - ότι η κοινωνία μας έχει κάνει αρκετές θυσίες. Ότι οι επιχειρήσεις, που δίνουν καθημερινά αγώνα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας παλεύοντας με το διεθνή ανταγωνισμό, δε θα έπρεπε να επιβαρυνθούν με πρόσθετα ενεργειακά κόστη.
Η μελέτη που θα ξεκινήσει για το θέμα, θα είναι ιδιαίτερα ενδελεχής και θα λάβει σοβαρότατα υπ’ όψιν της τα όσα προανέφερα. Κατά τη διαδικασία, η ΡΑΕ θα ασκήσει τις αρμοδιότητες της.
Μέχρι το τέλος του έτους θα είμαστε σε θέση να προδιαγράψουμε τις εξελίξεις για τη νέα χρονιά.»
«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι μόνο ταμειακές»
Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ τόνισε:
«Δε θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, πως οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι για εμάς μόνο ταμειακές: Θα φέρουν επενδύσεις, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα δώσουν την αναπτυξιακή ώθηση που χρειαζόμαστε, θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό.
Δε θα κουραστώ επίσης να επαναλαμβάνω, πως μοναδικό κριτήριο για όλες τις επιλογές μας αποτελεί η δημόσια ωφέλεια και το εθνικό συμφέρον: Το συμφέρον του έλληνα πολίτη, που θα απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες. Το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή, οικιακού ή μη, που θα επιβαρύνεται με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Το συμφέρον του Έλληνα φορολογούμενου, που δεν αντέχει να καλύπτει από το υστέρημα του ελλείμματα και μαύρες τρύπες.»

http://www.energypress.gr/news/M.Papagewrgioy:-H-prowthhsh-twn-APE-apaitei-kalyterh-organ wsh

No comments: