Monday 29 October 2012

ΕΣΑΗ: Πρώτα δημοπρασίες ενέργειας και μετά αλλαγές σε ΑΔΙ και cost recovery

Το φόβο ότι με τις δρομολογούμενες αλλαγές στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα υπάρξει μια «ενδιάμεση περίοδος» κατά την οποία οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου θα αδυνατούν να επιβιώσουν, εκφράζουν, μιλώντας στο energypress παράγοντες του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ). Υποστηρίζουν δηλαδή ότι εάν αλλάξουν άμεσα τα όσα ισχύουν σήμερα για τους μεταβατικούς μηχανισμούς (ΑΔΙ και cost recovery), τότε, μέχρι να εφαρμοστεί το μοντέλο NOMEγια την διενέργεια δημοπρασιών ενέργειας εκ μέρους της ΔΕΗ, οι μονάδες φυσικού αερίου κινδυνεύουν να μην βρίσκονται σε λειτουργία, καθώς και σήμερα επιβιώνουν οριακά.

Πολλώ δε μάλλον όταν θα πρέπει να καλύπτουν με ίδια κεφάλαια την ταμειακή ασφυξία της ενεργειακής αγοράς (που οδηγεί στο να μην πληρώνονται έγκαιρα από ΛΑΓΗΕ – ΑΔΜΗΕ), ενώ από το 2013 θα πρέπει να πληρώνουν και για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.
Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι μια ενδεχόμενη αδυναμία των θερμικών μονάδων φυσικού αερίου να συμμετέχουν στο σύστημα, πέραν των συνεπειών που θα έχει για τις ίδιες τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επενδυθεί πάνω από 2 δις. ευρώ, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ευστάθεια του συστήματος. Η άποψη αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι στο τέλος του 2013 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα πλησιάζει τα 4 GW, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειάζεται ακόμα περισσότερο η συμμετοχή ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου για να αντιμετωπίζονται οι διακυμάνσεις που χαρακτηρίζουν την παραγωγή των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή στους μεταβατικούς μηχανισμούς της αγοράς, εάν δεν εφαρμοστεί πρώτα το μοντέλο Nome και δε διασφαλιστεί ότι με τις δημοπρασίες που θα γίνουν θα υπάρξει ανταγωνισμός στη λιανική αγορά προς όφελος των καταναλωτών.
Το συλλογικό όργανο των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, θεωρεί μάλιστα ότι από τους δύο μηχανισμούς, μεταβατικός και προσωρινός είναι μόνο το cost recovery και υιοθετεί την άποψη ότι θα πρέπει τα ΑΔΙ να διατηρηθούν και στο νέο μοντέλο αγοράς.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τα ΑΔΙ είναι ένας μηχανισμός που κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία, καθώς βοηθά στη διαθεσιμότητα ευέλικτων μονάδων που θα υποστηρίζουν το σύστημα με μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και θα μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες διακυμάνσεις που εμφανίζει η παραγωγή των πράσινων μονάδων.

http://www.energypress.gr/news/ESAH:-Prwta-dhmoprasies-energeias-kai-meta-allages-se-ADI-kai-cost-recovery

No comments: