Tuesday 30 October 2012

«Η Κύπρος προχωρά πιο γρήγορα στο LNG», προειδοποιούν οι Ισραηλινές εταιρείες την κυβέρνηση

Τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη των εξαγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ διατύπωσαν το σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου επιφανή στελέχη της αγοράς ενέργειας της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος στην υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, έγινε λόγος και για το σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου, αλλά και για το κοίτασμα Λεβιάθαν.
«Η ανάπτυξη του Λεβιάθαν θα απαιτήσει επενδύσεις άνω των 15 δις. δολαρίων. Δίχως ρυθμιστική βεβαιότητα, θα είναι αδύνατο να προχωρήσουμε με το σχέδιο και να προσελκύσουμε στρατηγικό επενδυτή», προειδοποίησε η Ratio Oil Exploration, μια εκ των βασικών εταίρων στο γνωστό κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνοντας της Anver, Γιδεών Ταντμόρ, τόνισε πως «είναι αδύνατο να μιλάμε για ένα σταθμό φυσικού αερίου αν δεν προηγηθεί το σχέδιο παραγωγής, δηλαδή το Λεβιάθαν. Είναι αδύνατο να μιλάμε για ανάπτυξη του Λεβιάθαν δίχως έναν ορίζοντα για τις εξαγωγές. Το σημείο-κλειδί είναι οι προτάσεις της επιτροπής Τζέμαχ. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα τις εγκρίνουν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση».
Αναφορικά με το επίμαχο θέμα της κατασκευής σταθμού υγροποίησης, ο Ταντμόρ τόνισε: «Το χρονικό περιθώριο για τις εξαγωγές αερίου δεν θα παραμείνει ανοικτό επ’ αόριστον. Πρόκειται για μια δυναμική αγορά. Η Κύπρος ανακάλυψε αέριο μόλις πέρυσι και ήδη έχει υπάρχει μια πιθανή περιοχή για την φιλοξενία του σταθμού, καθώς και ένα όραμα. Το ερώτημα είναι πως θα αποφύγει το Ισραήλ να μείνει πίσω, αν και ήταν η πρώτη χώρα που ανακάλυψε αέριο».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63207

No comments: