Friday 2 November 2012

Κύπρος: Βέτο της τρόικας για τα 200 εκατ. ευρώ του φυσικού αερίου

Σε ένα ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο θέμα σκοντάφτει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα, με τους δανειστές να θέτουν βέτο στη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού πακέτου από τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από το νέο γύρο αδειοδοτήσεων στα τέσσερα οικόπεδα της ΑΟΖ.

Στα κατά τεκμήριο πιο δύσκολα θέματα των περικοπών στο κρατικό μισθολόγιο, της διατήρησης του 13ου μισθού, της αναδιάρθρωσης της ΑΤΑ, ακόμη και της επιμήκυνσης κατά ένα έτος του προγράμματος φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση και να γίνονται σε γενικές γραμμές δεκτές οι ευαισθησίες της Κύπρου. Ενα από τα τελευταία εμπόδια για να κλείσει το πακέτο είναι η άρνηση της Τρόικα να συμπεριληφθεί στη συμφωνία και το αναπτυξιακό πακέτο των 200 εκατ. ευρώ.

Η κατεύθυνση της Τρόικα είναι όλα τα πρόσθετα έσοδα των επόμενων τριών ως τεσσάρων ετών πρέπει να αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από το νέο γύρο των αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν θα μπορέσουν αξιοποιηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η αντίληψη της Τρόικα είναι ότι η εφαρμογή του Οικονομικού Προγράμματος είναι ικανή να φέρει και πάλι την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

Πρακτικά το ζήτημα αυτό είναι και το τελευταίο κομμάτι του παζλ για να κλείσει η συμφωνία. Η διαχείρισή του, όμως, είναι πολιτική και φέρεται να είναι ένα από τα ζητήματα που συζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι το αναπτυξιακό πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από τα χρήματα των νέων αδειοδοτήσεων, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ λίγα 24ωρα νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο είχε λάβει απόφαση να προχωρήσει ο νέος γύρος των αδειοδοτήσεων.
Ο προβληματισμός για το τι πρέπει να γίνει είναι μεγάλος, καθώς η Κύπρος έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις, με τον χρόνο να τελειώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο η δήλωση Σόιμπλε ερμηνεύεται ως μια ακόμη προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τον Πρόεδρο Χριστόφια. Κοινοτικές πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν στην «Κ» τη δήλωση του γερμανού υπουργού, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί παράγοντες στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στοχοποιούν τον Πρόεδρο Χριστόφια ως τον κύριο υπεύθυνο για την καθυστέρηση που έχει υπάρξει.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει κατ’ επανάληψη τα περί καθυστερήσεων, αλλά επί του πρακτέου έχουμε φτάσει στο παρά πέντε. Μια θετική πολιτική απόφαση για την Κύπρου του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου είναι απαραίτητη για να μπορέσει η κυβέρνηση να δανειστεί με βραχυχρόνιο δανεισμό επιπλέον ποσά από τον τραπεζικό τομέα προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου τους εναπομείναντες δύο μήνες του 2013. Το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου μπορεί να επιτευχθεί αν την επόμενη εβδομάδα η Τρόικα έρθει στην Κύπρο και ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέσα σε λίγες ημέρες.

Η πραγματικότητα είναι ότι έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση, οι επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Τρόικα είναι συνεχής (την ώρα που ο κ. Σόιμπλε έκανε τις επίμαχες δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή ήταν σε τηλεδιάσκεψη), αλλά κάτι φαίνεται ότι λείπει.

«Εγινε πρόοδος, στις τηλεφωνικές μας διαβουλεύσεις αλλά δεν κλείσαμε», ανέφερε στο ΚΥΠΕ καλά ενημερωμένη πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα, εκτός ΔΝΤ, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών της κυπριακής Κυβέρνησης με την Τρόικα κι αν έχει οριστεί ημερομηνία μετάβασης του κλιμακίου στην Κύπρο.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία. Το πότε θα γίνει αυτό, δεν μπορούμε να πούμε». Σε ερώτηση ως προς την ημερομηνία καθόδου του κλιμακίου της Τρόικας στην Κύπρο, η απάντηση ήταν ότι «δεν έχει οριστεί ημερομηνία άφιξης της αποστολής».

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, υπάρχει μια διελκυστίνδα για το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης. Το τελικό ποσό θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου και σε αυτή τη φάση το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να γραφτεί ένα μέγιστο ποσό που θα δεσμευτεί για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Η κυβέρνηση δεν θέλει αυτό το ποσό να είναι μεγάλο και να φτάσει στα μέγιστα επίπεδα που θέτει η Τρόικα, πέριξ των 12 δις. ευρώ.


(από την εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου)
 
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63328

No comments: