Tuesday 20 November 2012

Βουτιά 30% στις πωλήσεις υγραερίου για αυτοκίνητα !

Μπορεί η τελική τιμή του υγραερίου, ακόμη και μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης να παραμένει ελκυστική σε σύγκριση με τη βενζίνη, ωστόσο η συγκεκριμένη αγορά έχει «βουλιάξει».
Κατά 30% υπολογίζεται ότι έχουν υποχωρήσει οι πωλήσεις υγραερίου για αυτοκίνητα μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, από τις 5 Νοεμβρίου οπότε και επιβλήθηκε η αύξηση του ΕΦΚ, μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων του χώρου.
Πέρυσι τέτοια εποχή, η τιμή του υγραερίου κυμαινόταν μεταξύ 70 και 80 λεπτών το λίτρο, ενώ σήμερα ανέρχεται κατά μέσον όρο στα 99 λεπτά.
Όσο για νέες μετασκευές κινητήρων από βενζινοκίνητων σε υγραεριοκίνητων, οι παραγγελίες είναι... μηδενικές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.  Ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, και ενώ είχε γίνει γνωστό ότι πρόκειται να αυξηθεί ο φόρος, η ζήτηση στα εξειδικευμένα συνεργεία του χώρου είχε πέσει κατά 50%.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αυξήσεις στην τιμή του υγραερίου άρχισαν να τρέχουν από τις 7 Νοεμβρίου, δύο μόλις ημέρες μετά την ισχύ του μέτρου. Αμέσως η τιμή πώλησης του συγκεκριμένου καυσίμου, αυξήθηκε κατά περίπου 10 λεπτά, και από τα 90 λεπτά που κόστιζε εκτινάχτηκε στα 99 λεπτά με 1 ευρώ / λίτρο (συνεπεία της αύξησης του ειδικού φόρου από τα 200 στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο).
 
Παραμένει ελκυστικό

Παρ' όλα αυτά το υγραέριο κίνησης συνεχίζει να είναι πιο συμφέρουσα επιλογή από τη βενζίνη, που σήμερα κοστίζει κατά μέσο όρο 1,679 ευρώ το λίτρο.  Το όφελος δηλαδή για τον οδηγό είναι γύρω στα 69 λεπτά / λίτρο.
Επισημαίνεται ότι σήμερα οι οδηγοί που έχουν μετατρέψει το όχημά τους σε υγραεριοκίνητο ανέρχονται σε 200.000, στον χώρο απασχολούνται γύρω στα 600 συνεργεία, τα σημεία πώλησης πανελλαδικά ανέρχονται σε 280, ενώ υπό κατασκευή είναι άλλα 170.
 
http://www.energypress.gr/news/Boytia-30-stis-pwlhseis-ygraerioy-gia-aytokinhta

No comments: