Tuesday 27 November 2012

Ιαπωνία: Απαλλαγή από την πυρηνική ενέργεια σε 30 χρόνια υπόσχεται το κυβερνόν κόμμα

Το κόμμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα περιέλαβε σήμερα την υπόσχεση για έξοδο από την πυρηνική ενέργεια μέσα σε 30 χρόνια στο πρόγραμμά του για τις βουλευτικές εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου, σχεδόν δύο χρόνια μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Ο Νόντα υποσχέθηκε επίσης να ασκήσει μια "ήρεμη και ρεαλιστική" πολιτική στο διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, μέσα σ' ένα πλαίσιο εντάσεων με την Κίνα, όμως ήταν πολύ λιγότερο συγκεκριμένος απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές σχετικά με τις οικονομικές δεσμεύσεις τις οποίες δυσκολεύθηκε να υλοποιήσει αυτά τα τρία τελευταία χρόνια.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας, που βρίσκεται στην εξουσία από το Σεπτέμβριο του 2009, αντιμετωπίζει πρόβλημα στις δημοσκοπήσεις λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, για τις οποίες φαβορί είναι το δεξιό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

"Από το πυρηνικό δυστύχημα (της Φουκουσίμα), πιστεύουμε πως ο ιαπωνικός λαός επιθυμεί μια κοινωνία που δεν εξαρτάται από τους πυρηνικούς σταθμούς", εξήγησε ο Νόντα παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους το πρόγραμμα του κόμματός του.

Η ιαπωνική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Νόντα, είχε ήδη δεσμευθεί στο θέμα αυτό στα μέσα Σεπτεμβρίου, όμως αντιφατικές δηλώσεις υπευθύνων του κόμματος είχαν αφήσει να πλανώνται αμφιβολίες σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος.

"Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να βρούμε ένα δρόμο προς αυτό το στόχο, στον οποίο παραμένουμε σταθεροί", υποσχέθηκε σήμερα ο Νόντα.
 
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64221

No comments: