Monday 5 November 2012

Μέχρι και 35% για δύο χρόνια η εισφορά στα φωτοβολταϊκά - Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

Για δύο χρόνια, αλλά δίνοντας τη δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο, θεσμοθετείται το «χαράτσι» επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών επενδύσεων, με το νομοθέτημα που φέρνει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των «προαπαιτούμενων δράσεων», δηλαδή του νέου μνημονίου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energypress, (παρότι βέβαια το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ τηρεί σιγήν ιχθύος, ως να επρόκειτο για ιδιωτική υπόθεση της πολιτικής ηγεσίας την οποία δεν έχει συζητήσει με κανέναν από τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και για την οποία δεν έχει ενημερώσει τους δημοσιογράφους) τα βασικά σημεία της νομοθετικής ρύθμισης είναι τα εξής:

* Η διάρκεια είναι δύο χρόνια αρχίζοντας από την 1η Ιουλίου του 2012 και καταλήγοντας στις 30 Ιουνίου του 2014. Δίνεται η δυνατότητα παράτασης, με τους ίδιους όρους, για έναν ακόμα χρόνο. (Και βέβαια, εάν δεν έχει «πέσει» στα δικαστήρια η τωρινή απόφαση, θα είναι στο χέρι του τότε υπουργού να νομοθετήσει, εάν το κρίνει σωστό, και νέα εισφορά).
 * Για όσες επενδύσεις έχουν συνδεθεί έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2011 η έκτακτη εισφορά ορίζεται στο 25% του τζίρου.
* Για όσους ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012 και η «ταρίφα» που έχουν κλειδώσει αντιστοιχεί σε μήνα πριν τον Φεβρουάριο του 2012, η εισφορά καθορίζεται στο 35%.
* Για όσους ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012 και η «ταρίφα» που έχουν κλειδώσει αντιστοιχεί στο διάστημα  Φεβρουάριος του 2012 έως 9 Αυγούστου του 2012 η εισφορά ορίζεται στο 29%.
* Δεν υπάρχει εισφορά για όσους έχουν κλειδώσει τιμή μετά τον Αύγουστο του 2012, με τις νέες δηλαδή μειωμένες ταρίφες.
* Δεν υπάρχει εισφορά για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες
* Η παρακράτηση της εισφοράς θα γίνεται απευθείας από την «πηγή», δηλαδή από τις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ.
* Θεσμοθετείται το "κλείδωμα ταρίφας" με την ηλέκτριση του σταθμού για τα νέα έργα
* Για τα έργα που έχουν υπογράψει σύμβαση, μένει προς υλοποίηση το 18μηνο
 
Σφοδρές αντιδράσεις

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει έχουν αναστατώσει τον κλάδο, ο οποίος κυριολεκτικά «βράζει». Το energypress έχει δεχθεί ήδη εκατοντάδες τηλεφωνήματα επενδυτών που ζητούν με αγωνία  πληροφόρηση και εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους.
Σήμερα για τις 10.00 είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση του ΣΠΕΦ με κάλεσμα στο σύνολο των επενδυτών (μελών και μη μελών του), ενώ μετά τη συνέλευση αναμένεται ότι οι συγκεντρωμένοι θα κατευθυνθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Την ίδια στιγμή οι φορείς του κλάδου προγραμματίζουν τις νομικές κινήσεις για την αμφισβήτηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο της απόφασης για την έκτακτη εισφορά.

http://www.energypress.gr/news/Mehri-kai-35-h-eisfora-gia-ta-fwtoboltaika-Ti-problepei-h-nomo thetikh-rythmish

No comments: