Tuesday 6 November 2012

4+1 Προσφορές για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Δύο ρωσικές εταιρείες η Gazprom και η Sintez, η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar και η M&M Gas των ομίλων Βαρδινογιάννη- Μυτιληναίου είναι οι εταιρείες που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση της ΔΕΠΑ ενώ προσφορά για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ υπέβαλε ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με το τσεχικό fund PPF.
Η προσέλευση εταιρειών που κατέθεσαν τελικά μη δεσμευτική προσφορά δεν προκάλεσε … ενθουσιασμό στο ΤΑΙΠΕΔ, και είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός διαγωνισμού έμεινε το σύνολο των δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών που είχαν καταθέσεις το αρχικό ενδιαφόερον τους για το διαγωνισμό. Οι εταιρείες αυτές υπό άλλες συνθήκες και χωρίς το ελληνικό country risk θα βρίσκονταν μετά βεβαιότητας εντός της κούρσας διεκδίκησης.
Η μοναδική «δυτική» εταιρεία λοιπόν που διεκδικεί τη ΔΕΠΑ είναι η M&M Gas των ομίλων Μυτιληναίου & Βαρδινογάννη, που κατέθεσαν προσφορά αποκλειστικά για τη μητρική ΔΕΠΑ χωρίς το ΔΕΣΦΑ. Μόνο για τη ΔΕΠΑ προσφορά κατέθεσε και ο έτερος μεγάλος διεκδικητής – φαβορί για πολλούς – της εταιρείας η ρωσική Gazprom.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι όπως αναφέρουν άριστα πληροφορημένες πηγές, δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρεθούμε ενώπιον νέων εκπλήξεων στη διάρκεια της διαδικασίας: παρά το γεγονός ότι η διαδικασία κατάρτισης συμμαχιών έληξε, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι παίκτες είτε Δυτικοευρωπαίοι ή ακόμη και αμερικανικές εταιρείες, που θα μπορούσαν να μπουν σφήνα στη διαδικασία, η οποία είναι εξαιρετικά ευέλικτη και δεν απαγορεύει την είσοδο νέων μετόχων στα σχήματα που διεκδικούν τη ΔΕΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, τα προφίλ των διεκδικητών της ΔΕΠΑ είναι :
M&m gas: η κοινή εταιρεία των ομίλων Μυτιληναίου και Μότορ Όιλ στον τομέα του φυσικού αερίου που μέσα σε περίπου ένα χρόνο λειτουργίας κατάφερε να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο της εγχώριας αγοράς αερίου και να εισάγει σχεδόν το σύνολο των εκτός ΔΕΠΑ εισαγωγών LNG στην Ελλάδα.

Gazprom: Η Gazprom είναι μία από τις μεγαλύτερες καθετοποιημένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, σε επίπεδο αποθεμάτων, παραγωγής και κεφαλαιοποίησης αγοράς. Η Gazprom προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ελλάδα από το 1996 με το συνολικό όγκο εξαγωγών να ανέρχεται το 2011 σε 2,1 δισ. κυβικά μέτρα.
Socar: Κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν με ετήσια παραγωγή 8,4 εκατ. τόνων πετρελαίου και 7,1 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η εταιρεία που μαζί με τη BP αποτελούν τους μεγαλύτερους μετόχους της κοινοπραξίας του περίφημου κοιτάσματος Shah Deniz στην Κασπία
Sintez: Ρωσικός ενεργειακός και βιομηχανικός όμιλος που δραστηριοποιείται στους τομείς της έρευνας και εξόρυξης ορυκτών, της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, της παραγωγής ηλεκτρισμού, του εμπορίου και του real estate.

http://www.energypress.gr/news/Mahh-Mytilhnaioy-Bardinogiannh-enantion-Gazprom-gia-ta-matia-ths-DEPA

No comments: