Thursday 22 November 2012

Πετρέλαιο θέρμανσης: πτώση 90% – Στροφή σε εναλλακτικά καύσιμα

Το 90% αγγίζει η πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που αποδίδεται στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής, τον ευνοϊκό καιρό αλλά και την προνοητικότητα των καταναλωτών που γέμισαν πέρυσι τις δεξαμενές τους εν όψει της αύξησης του ΕΦΚ.
Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει όλο και περισσότερους καταναλωτές στην επιλογή εναλλακτικών καυσίμων, όπως πέλλετς, ξυλόσομπες, τζάκια, θερμοπομποί, φυσικό αέριο, αντλίες θερμότητας κλπ. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για την εναλλακτική θέρμανση)

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, εκπρόσωποι της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος των καταναλωτών η τάση αυτή θα παγιωθεί με αποτέλεσμα οι εναλλακτικές τεχνολογίες θέρμανσης να περιορίσουν σημαντικά τη ζήτηση για πετρέλαιο.
Εκτός αυτού, προβλέπεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο, ακόμη και σε περιοχές που δεν είναι συνδεμένες με το δίκτυο.
Ήδη υποψήφιοι αγοραστές της ΔΕΠΑ έχουν δημοσιοποιήσει σχέδιά τους για τη δημιουργία μικροδυκτίων φυσικού αερίου σε απομονωμένες περιοχές
Τα μικροδύκτια θα τροφοδοτούνται είτε από μεταφερόμενο οδικώς συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), είτε από μικρές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (κυρίως νησιά).
Και η ίδια η ΔΕΠΑ βέβαια μελετά παρόμοια σχήματα, ωστόσο όλα παραμένουν σε φάση σχεδιασμού ενόψει της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

http://www.econews.gr/2012/11/22/petrelaio-thermansis-ptwsi-zitisis/

No comments: