Thursday 22 November 2012

Από την πράσινη ενέργεια εξαρτάται η ανεξαρτησία της Σκωτίας

Η πραγματοποίηση του οράματος της ανεξαρτησίας της Σκωτίας φαίνεται ότι εξαρτάται από την εκπλήρωση των φιλόδοξων στόχων της στον τομέα της ενέργειας καθώς και από τον ρυθμό μείωσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην βόρεια θάλασσα σύμφωνα με όσα δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το 90% του βρετανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται στο έδαφος της Σκωτίας ωστόσο τα κοιτάσματα εξαντλούνται πολύ γρήγορα αυξάνοντας τους φόβους ότι δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν μια βιώσιμη και ανεξάρτητη σκωτσέζικη οικονομία. Το περασμένο έτος η παραγωγή μειώθηκε κατά 18%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας και υπονομεύοντας τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης για τόνωση της οικονομίας.
Ως μόνη διέξοδο διαβλέπει ο υπουργός ενέργειας της Σκωτίας, Fergus Ewing, το συνδυασμό εξαγωγής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας από τα εναπομείναντα κοιτάσματα και παραγωγής πράσινης ενέργειας που προσδοκάται ότι θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες κατά 100% μέχρι το 2020 και θα δώσει και πλεόνασμα για εκμετάλλευση.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχος στόχος για την ΕΕ είναι η κάλυψη με του 20% των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

http://www.greenbusiness.gr/22740/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-% CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%A D%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF %84%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1/

No comments: