Wednesday 14 November 2012

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τα πάνω κάτω στην αγορά αερίου και στο βάθος... Ρώσοι

Αλλάζουν όλα στην αγορά φυσικού αερίου, όπως είχε προαναγγείλλει το energypress, με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΔΕΠΑ ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ανακοινώθηκαν χθες. Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την πώληση της ΔΕΠΑ χωρίς «βαρίδια» αλλά – το κυριότερο ίσως – και χωρίς να μπορούν πλέον να εγερθούν ζητήματα σε σχέση με την διεκδίκηση της εταιρείας από τη Ρωσική Gazprom. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνουν αξιόπιστοι παράγοντες από το περιβάλλον του ΤΑΙΠΕΔ, η αγορά θα είναι απολύτως απελευθερωμένη, ο ρόλος της ΔΕΠΑ εντός αυτής θα είναι πρωταγωνιστικός μεν αλλά όχι μονοπωλιακός, ενώ το σύστημα μεταφοράς θα είναι ανοιχτό σε τρίτους προμηθευτές. Έτσι αποδυναμώνεται το επιχείρημα για μονοπώληση της αγοράς φυσικού αερίου από τον βασικό προμηθευτή της χώρας, τη Ρωσική Gazprom, στην περίπτωση που η τελευταία πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ και συνεπώς «λύνονται τα χέρια» του ΤΑΙΠΕΔ.
Η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Επιτροπή Ανταγωνισμού επήλθε στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η ανεξάρτητη αρχή τους περασμένους μήνες για την αγορά του φυσικού αερίου. Μετά από τις ακροάσεις που έγιναν η ΕΠΑΝΤ αποδέχθηκε τις δεσμεύσεις της ΔΕΠΑ που επί της ουσίας αλλάζουν ριζικά το σκηνικό στην αγορά του φυσικού αερίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η ανεξάρτητη αρχή έρχεται σε συμφωνία με μια κρατική εταιρεία ωφέλειας για την υιοθέτηση δομικών μέτρων που δημιουργούν συνθήκες ανταγωνισμού σε μια κεντρικής σημασίας αγορά, αυτή του φυσικού αερίου.
Τα μέτρα

Συγκεκριμένα τα μέτρα – δεσμεύσεις τα οποία συμφώνησε να αναλάβει η ΔΕΠΑ είναι:

1) Unbundling συμβάσεων (χωριστές χρεώσεις – τιμολόγια για την προμήθεια και τη μεταφορά, από τις 30 Νοεμβρίου

2) Μείωση της εξάρτησης των Πελατών από τις ποσότητες που καταναλώνουν. Η ενημέρωση των πελατών για τα νέα δεδομένα θα γίνει επίσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο των χρεώσεων αιχμής, επανακαθορισμών των ετήσιων συμβατικών ποσοτήτων, δυνατότητα ετήσιων συμβάσεων

3) Έναρξη ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τη διάθεση ποσοτήτων φα (gas release) από 30 Νοεμβρίου, με συγκεκριμένους όρους για τις τιμές (μεσοσταθμικό κόστος προμήθειας μαζί με τις χρεώσεις ΔΕΣΦΑ, συν διαχειριστικό κόστος ΔΕΠΑ). Οι ποσότητες θα σπάνε σε «κομμάτια» ώστε να μπορούν και μικροί πελάτες να έχουν πρόσβαση στο φθηνό αέριο. Οι δημοπρασίες θα αφορούν στο 10% των ποσοτήτων που προμηθεύει η ΔΕΠΑ και θα γίνονται κάθε τρίμηνο.

4) Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα καταστεί εφικτή η αγοραπωλησία αερίου στο σταθμό της Ρεβυθούσας, αφού θα καταρτιστεί και θα εγκριθεί η πρότυπη σύμβαση που θα χρησιμοποιείται από τους ενδιαφερόμενους

5) Εκχώρηση δεσμευμένης μεταφορικής ικανότητας σε πελάτες στο σημείο εξόδου των εγκαταστάσεών τους άνευ ανταλλάγματος . Αυτό πρακτικά ανοίγει το δρόμο  για προμήθεια αερίου από τρίτους προμηθευτές στις αρχές του 2013 (1 Φεβρουαρίου του 2013 η ΔΕΠΑ θα αναρτήσει το πρότυπο σύμβασης εκχώρησης μεταφορικής ικανότητας)

6) Εκχώρηση στα σημεία εισόδου του συστήματος δεσμευμένης μεταφορικής ισχύος για την οποία η ίδια δεν έχει καταβάλει αντάλλαγμα και δεν χρησιμοποιεί. Η εκχωρούμενη χωρητικότητα θα ανακοινώνεται κάθε φορά από τη ΔΕΠΑ. Αυτή η δέσμευση πρακτικά ανοίγει την αγορά στα σύνορα. Σύμφωνα με την ΕΠΑΝΤ η δεσμευμένη χωρητικότητα από τη ΔΕΠΑ θα πρέπει να είναι ίση ή μικρότερη δυναμικότητα με το 55% της συνολικής στα σημεία εισόδου.

7) Οποιαδήποτε νέα χωρητικότητα προκύψει στα σύνορα θα εκχωρείται σε τρίτους ανταγωνιστές ή πελάτες της ΔΕΠΑ, επίσης με στόχο να ελέγχεται από την εταιρεία έως το 55% της χωρητικότητας των σημείων εισόδου και έως το 40% της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας.

8) Οι δεσμεύσεις αυτές θα ισχύσουν για 10 χρόνια.

http://www.energypress.gr/news/Epitroph-Antagwnismoy:-Ta-panw-katw-sthn-agora-aerioy-kai-sto-bathos...-Rwsoi

No comments: