Monday 5 November 2012

Σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ το κόστος του προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου

Η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τη μεθοδολογία υπολογισμού του ανταλλάγματος του ενδεχόμενου κόστους για την παροχή των υπηρεσιών Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής του Προμηθευτή που θα προσφέρει τις υπηρεσίες αυτές, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 57 του ως άνω νόμου.
Στα πλαίσια αυτά, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους επί της πρότασης της ΡΑΕ ως τις 26 Νοεμβρίου.

Η υπηρεσία του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου είναι μια διαδικασία με την οποία αναγκάστηκαν να εξοικειωθούν αρκετοί καταναλωτές τον περασμένο χρόνο, λόγω της διακοπής λειτουργίας της Energa και της Hellas Power. Ένα καλό όμως που προέκυψε από όλη αυτή την υπόθεση ήταν ότι η ΡΑΕ είχε την ευκαιρία να αντλήσει πολύτιμα συμπεράσματα για την όλη διαδικασία, προκειμένου τώρα να την βελτιώσει.
Ως γνωστόν, Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου είναι σήμερα η ΔΕΗ, αλλά παραμένουν κάποιες ασάφειες σχετικά με το κόστος παροχής των υπηρεσιών ΠΤΚ, το οποίο αιτείται να ανακτήσει μέσω του ανταλλάγματος για την παροχή Υπηρεσίας Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Στα πλαίσια αυτά, η ΡΑΕ θεωρεί ότι μία εύλογη απόδοση της τάξεως του 10% είναι ορθολογική, βάσει των εξής:

1. Της εύλογης απόδοσης εμπορίας, όπως αυτή προτάθηκε από τη ΡΑΕ σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 36/2011 Γνωμοδότησή της, στο πλαίσιο κατάρτισης των ρυθμιζόμενων τιμολογίων ΧΤ της ΔΕΗ για το 2012, ήτοι 4%.
2. Το ποσοστό των λειτουργικών εξόδων επί του εύλογου εσόδου για την παραγωγή και αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 36/2011 Γνωμοδότηση της ΡΑΕ, το οποίο εκτιμάται κατά προσέγγιση στο 4%.
3. Ενός εύλογου ποσοστού ώστε να καλυφθεί το αυξημένο λειτουργικό και χρηματοοικονομικό κόστος εξυπηρέτησης των πελατών υπό καθεστώς ΠΤΚ, το οποίο εκτιμάται κατά προσέγγιση στο 2%.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63406

No comments: