Thursday 15 November 2012

Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για το άνοιγμα της αγοράς αερίου

Το ενδιαφέρον αλλά και τα θετικά σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση σταθμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ήρθε σε συμφωνία με τη ΔΕΠΑ για μια σειρά από κομβικής σημασίας μέτρα που ανοίγουν επί της ουσίας και στην πράξη την αγορά αερίου.
Το ενδιαφέρον των Βρυξελλών εστιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μια αγορά οδηγείται σε ολοκληρωτική και χωρίς «αστερίσκου» απελευθέρωση, μέσω μιας ρυθμιστικής και κανονιστικής παρέμβασης, στην οποία μετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία μέσα από μια επίπονη και εξαντλητική προδικαστική διαδικασία κατάφερε να μπει στην ουσία της υπόθεσης, τη ΔΕΠΑ η οποία συνεργάστηκε και συμφώνησε στην ανάληψη σημαντικών δεσμεύσεων, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΚΑ αλλά και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία θυμίζουμε ήταν η πρώτη κρατική αρχή που έλαβε μια σειρά από καθοριστικές αποφάσεις σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιστολή του προέδρου της ΡΑΕ που «ξεκλειδώνει» τα δίκτυα χαμηλής πίεσης των ΕΠΑ, εφόσον ένας επιλέγων πελάτες επιθυμεί να προμηθευτεί από τρίτο προμηθευτή αέριο.

Η υπόθεση της αγοράς αερίου, θυμίζουμε, έφτασε να εξετάζεται από τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές (Ενέργειας και Ανταγωνισμού) μετά τα γεγονότα του 2009 όταν παρά το σαφές νομοθετικό πλαίσιο και τις ρητές εντολές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο ΔΕΣΦΑ δεν είχε δεχθεί την εκφόρτωση του πρώτου ιδιωτικού φορτίου LNG που παραγγέλθηκε στη χώρα μας εκτός της ΔΕΠΑ, από τους ομίλους Μυτιληναίου και Motor Oil. Η πρωτοφανής συμπεριφορά που επέδειξαν τότε στελέχη του διαχειριστή αερίου, προκάλεσε τις καταγγελίες στα αρμόδια όργανα, οι οποίες πλέον δικαιώνονται.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τη ΔΕΠΑ, η κρατική εταιρεία που βρίσκεται σε φάση αποκρατικοποίησης, αναλαμβάνει επτά συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ώστε να παραχωρήσει μερίδια αγοράς που σήμερα κατέχει, μέσω αναλυτικών και συγκεκριμένων βημάτων που θα υλοποιήσει άμεσα. Τα βήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για τη δραστηριοποίηση τρίτων προμηθευτών και τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών. Οι πρώτοι άμεσα ωφελούμενοι θα είναι οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, οι οποίοι και θα μπορούν άμεσα να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές αλλά και σε αέριο σε τιμές μεσοσταθμικού κόστους (συν διαχειριστικό κόστος) της ΔΕΠΑ.
Επιπρόσθετα, τα νέα δεδομένα ξεκαθαρίζουν απόλυτα το τοπίο γύρω και από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο για την πώληση με ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς όρους, χωρίς «υποσημειώσεις».

Χάρης Φλουδόπουλος
(capital.gr)

Διαβάστε σχετικό άρθρο: Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τα πάνω κάτω στην αγορά αερίου και στο βάθος... Ρώσοι

http://www.energypress.gr/news/Eyrwpaiko-endiaferon-gia-to-anoigma-ths-agoras-aerioy

No comments: