Wednesday 7 November 2012

ΔΕΣΦΑ: Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός και πιστοποίηση από ΡΑΕ

Πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τη ΡΑΕ το αργότερο ως τον Ιανουάριο, αλλά και δυνατότητα για πλήρη ιδιοκτησιακό του διαχωρισμό από τη ΔΕΠΑ, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τον διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, σε μια περίοδο όπου έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του.
Πρόκειται στην ουσία για τις διατάξεις εκείνες που προσαρμόζουν την δομή και την λειτουργία των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου, στην κοινοτική νομοθεσία (2009/73/ΕΚ).
Ειδικά όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ ΑΕ, υιοθετείται άμεσα το πρότυπο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς, κατά τρόπον ώστε να διευκολυνθεί η ταχεία έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησής του ως Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ενώ παράλληλα «παρέχεται η δυνατότητα επιλογής του προτύπου του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, εφ’ όσον τούτο κριθεί σκόπιμο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εισηγητική έκθεση. Πρόβλεψη που προφανώς δεν είναι άσχετη με την πορεία ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΔΕΠΑ, και με το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκφρασθεί για τον ΔΕΣΦΑ.
Επίσης με τις νέες διατάξεις ρυθμίζεται πληρέστερα και λεπτομερέστερα η δομή και λειτουργία του ΔΕΣΦΑ ως Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς, ιδίως όσον αφορά σε ζητήματα που αποκλίνουν από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις της νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρείες, οι σχέσεις του με την ΔΕΠΑ (όπως μετοχική συμμετοχή, ζητήματα ανεξαρτησίας της διοίκησης και του προσωπικού κ.ά.), θέματα σχετικά με την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου σε συνδυασμό και με το ρόλο που παίζει η ΡΑΕ ως ο διαιτητής της αγοράς.

Κατά το πρότυπο του ΑΔΜΗΕ

Έχει ενδιαφέρον ότι όλες οι παραπάνω διατάξεις και ρυθμίσεις είναι ακριβώς ίδιες με εκείνες που έχουν νομοθετηθεί για τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ο οποίος είναι ο διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Και για εκείνον, υπάρχει στο νέο μνημόνιο με σαφήνεια η πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στον πλήρη ιδιοκτησιακό του διαχωρισμό από τη ΔΕΗ.
Τέλος, στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών καθορίζονται οι προθεσμίες που πρέπει να γίνουν από τον ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να προσαρμοσθεί στις νέες ρυθμίσεις και να υποβάλει την αίτηση για την πιστοποίησή του στη ΡΑΕ ως διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας

http://www.energypress.gr/news/DESFA:-Idiokthsiakos-diahwrismos-kai-pistopoihsh-apo-RAE

No comments: