Wednesday 14 November 2012

Νέα δεδομένα από την απόφαση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια Μέσης Τάσης

Η ΡΑΕ με την απόφασή της επί της Καταγγελίας της χαρτοβιομηχανίας «Αν. Βλ. Κολιόπουλος» κατά της ΔΕΗ Α.Ε., η οποία συντάχθηκε από το δικηγορικό γραφείο «Μεταξάς & Συνεργάτες», επανήλθε εκ νέου στο επίμαχο ζήτημα της τιμολόγησης των βιομηχανικών πελατών της Μέσης Τάσης και επιβεβαίωσε τα όσα είχε ήδη τεκμηριώσει και αποφασίσει με προηγούμενη σχετική απόφασή της (702/2012) επί καταγγελίας της κλωστοϋφαντουργίας ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ που επίσης συνέταξε το ίδιο δικηγορικό γραφείο.
Με τις συγκεκριμένες αποφάσεις η ΡΑΕ δέχτηκε ότι η ΔΕΗ με τα τιμολόγια που εφαρμόζει στις περιπτώσεις αυτών των βιομηχανιών χωρίς μάλιστα προηγούμενη διαπραγμάτευση μαζί τους, δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ενεργειακού τους προφίλ (ιδίως την καμπύλη φορτίου και τον συντελεστή φόρτισης) και παραβιάζει, επομένως, τις σαφώς οριοθετημένες ως προς το ζήτημα της τιμολόγησης της πωλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας ρυθμιστικές της υποχρεώσεις.
Ειδικότερα, με την ως άνω απόφασή της η ΡΑΕ προχώρησε έτι περαιτέρω καθώς:
- Θέτει σαφή χρονικά πλαίσια για την κατάρτιση εκ μέρους της ΔΕΗ τριών τουλάχιστον τιμολογίων για τη ΜΤ, ορίζοντας ως σχετική καταληκτική ημερομηνία την 1.1.2013.
- Αναφέρεται ρητώς στον συντελεστή φόρτισης (λόγος μέσης ζήτησης προς μέση) ως κρίσιμο στοιχείο διαφοροποίησης των ως άνω τιμολογίων.

- Απορρίπτει τον ισχυρισμό της ΔΕΗ ότι η εξατομικευμένη χρέωση μεγάλων πελατών θα συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση.

- Κρίνει ως καταχρηστικό το αίτημα της ΔΕΗ κατά τις διαπραγματεύσεις για την υποβολή δεσμευτικής καμπύλης φορτίου εκ μέρους των βιομηχανιών.
- Εγείρει ερωτήματα ως προς την πρόθεση της ΔΕΗ να καταχραστεί τη δύναμη της αγοράς που κατέχει, καθώς επιχειρεί να καθορίζει τιμολόγια προμήθειας στη βάση της εκτίμησης για το εκτιμώμενο βραχυχρόνιο ωριαίο κόστος της, λαμβάνοντας στοιχεία αποκλειστικά από την χονδρεμπορική αγορά (ΗΕΠ), την οποία λόγω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει ως παραγωγός ενέργειας ελέγχει σε μεγάλο ποσοστό, ενώ είναι σαφές ότι τα μακροχρόνια χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας καταναλωτών θα διαφοροποιούσαν την τιμολογιακή προσέγγιση.
- Επαναφέρει τον προβληματισμό ως προς την εγκυρότητα των συναλλαγών προμήθειας που έγιναν χωρίς σαφή, ρητή και έγγραφη Σύμβαση Προμήθειας, τόσο υπό το καθεστώς του αρχικού Κώδικα Προμήθειας, όσο και υπό το ισχύον καθεστώς νομοθετικής απελευθέρωσης των τιμολογίων της ΜΤ.

http://www.energypress.gr/news/Nea-dedomena-sthn-timologhsh-ths-Meshs-Tashs-Ti-prokyptei-apo-thn-apofash-ths-RAE

No comments: