Thursday 8 November 2012

Χρήση του λιγνίτη για την τηλεθέρμανση προτείνει ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης

Ανακοίνωση σχετικά με την χρήση του λιγνίτη για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα εξέδωσε ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Τονίζει τα εξής:

«Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 5ης Νοεμβρίου 2012, στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της σύνδεσής του με την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, προτείναμε στην περιφερειακή αρχή την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας-βιωσιμότητας για την εγκατάσταση δικτύων τηλεθέρμανσης σε όλους τους σημαντικούς οικισμούς της περιφέρειάς μας.
Η αλλαγή του μίγματος καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερώνει τον λιγνίτη και για άλλες χρήσεις. Η κατάσταση αυτή επιτρέπει να τροφοδοτήσουμε τα συστήματα τηλεθέρμανσης με ξηρό λιγνίτη, με υπολείμματα (νόμιμης) ξύλευσης και αγροτικών καλλιεργειών, ακόμα και με σκουπιδία,αντικαθιστώντας τις εκατοντάδες ανεξέλεγκτες καμινάδες από μια σε κάθε περιοχή, που θα πληροί όλα τα περιβαλλοντικά και χωροταξικά κριτήρια.
Υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά στο τέλος της δεκαετίας να έχουμε εξασφαλίσει την προσέλκυση επενδύσεων, την προστασία του περιβάλλοντος, φθηνότερη θέρμανση, τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης, μείωση της εκροής πληθυσμού με μία μόνο δράση;

Ο στόχος είναι μεγαλεπήβολος αλλά επιτεύξιμος. Μια τέτοια σειρά έργων καλύπτει τέσσερις από τις επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες της ΕΥΡΩΠΗ 2020, άρα έχει δεδομένη χρηματοδοτική βάση. Χρειάζεται μονάχα η συνεργασία και η προσήλωση όλων των φορέων (επιμελητηρίων, τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης) για την προώθησης τους, την μελετητική τους ωρίμανση ώστε να είμαστε έτοιμοι το 2014.

Γίνεται και μπορούμε».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63555

No comments: