Monday 19 November 2012

Αλλαγές στο τέλος ΑΠΕ και διαχωρισμός ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ από τη Βουλή

Την αναθεώρηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ), το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, δύο φορές το χρόνο προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Όπως ορίζεται από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το μοναδιαίο κόστος και ο επιμερισμός του τέλους ΕΤΜΕΑΡ θα γίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάθε Δεκέμβριο, με εφαρμογή από το επόμενο ημερολογιακό έτος.
Δίνεται παράλληλα η δυνατότητα στη ΡΑΕ να αναθεωρήσει τις χρεώσεις του τέλους ΕΤΜΕΑΡ κάθε Ιούνιο, με εφαρμογή των αλλαγών από τον Ιούλιο.
Σημειώνεται ότι όπως τονίζεται τη διετία 2013 – 2014 οι χρεώσεις του τέλους θα πρέπει να καθοριστούν από τη ΡΑΕ με τέτοιο τρόπο ώστε να αποσβεστεί πλήρως στο τέλος της διετίας το έλλειμμα του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ, κάτι το οποίο  προοιωνίζεται αυξήσεις στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ.

Βεβαίως, οι αυξήσεις θα εξαρτηθούν και από την απόδοση των μέτρων που έχουν προωθηθεί από το ΥΠΕΚΑ για τον περιορισμό του ελλείμματος (εισροή εσόδων από το τέλος ΕΡΤ, δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, έκτακτο τέλος φωτοβολταϊκών κλπ).
 
ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Στην ίδια πράξη ορίζονται παράλληλα όλες οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του διαχωρισμού του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) από τη μητρική ΔΕΠΑ.
Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών και ο διαχωρισμός ΔΕΠΑ/ ΔΕΣΦΑ με βάση τις προβλέψεις του τρίτου ενεργειακού πακέτου θεωρούνται κρίσιμες για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της εταιρείας αερίου. Όπως και στην περίπτωση του διαχωρισμού της ΔΕΗ με τον ΑΔΜΗΕ, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην ανεξαρτησία του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ, τη σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου
 
Ενεργειακοί επιθεωρητές

Τέλος στην πράξη καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για να εγγραφεί κάποιος ενδιαφερόμενος στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών. Μέσω της πράξης καθορίζονται τα ειδικότερα προσόντα και τα επιστημονικά πεδία προέλευσης των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων μηχανικών και οι ειδικότερες διαδικασίες πιστοποίησης.

http://www.energypress.gr/news/Allages-sto-telos-APE-kai-diahwrismos-DEPA-DESFA-apo-th -Boylh

No comments: