Sunday 18 November 2012

Ν. Σηφάκης: Αρνητικές οι επιπτώσεις των αποφάσεων στα φωτοβολταϊκά

Προειδοποίηση για τις επιπτώσεις των πρόσφατων αποφάσεων για τα φωτοβολταϊκά απηύθυνε την Παρασκευή ο Ν. Σηφάκης, μέλος του Δ.Σ του Εμπορικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, με επιστολή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

«Η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων. Ήδη γνωρίζουμε ότι μέσα σε καιρούς ύφεσης κατάφεραν να δημιουργηθούν πάνω από 500 επιχειρήσεις, ή αλλιώς ανεξάρτητοι παραγωγοί, μόνο στο νομό Ηρακλείου και σε επίπεδο Κρήτης γύρω στις 900, ασχολούμενες κυρίως με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Επίσης, δε θα πρέπει να αγνοήσουμε τις επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν προϊόντα κατασκευής ή άλλες υπηρεσίες μελετών ΑΠΕ απασχολώντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε τοπικό επίπεδο.
Δυστυχώς όμως , όπως άλλωστε συμβαίνει και στους άλλους κλάδους της αγοράς, ήρθε η στιγμή της απόλυτης καταστροφής και του τεχνητού θανάτου του κλάδου των φωτοβολταϊκών. Ενώ οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν αποτελούσαν βάρος στο κοινωνικό ή ευρύτερο σύνολο, το ΥΠΕΚΑ με στρεβλώσεις αλλά και με στοχευμένες κινήσεις κατάφερε να καταργήσει το κλάδο των μικρο-μεσαίων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, βάζοντας δόλια και ύπουλα , όπως άλλωστε ενήργησε στα μέσα του προηγούμενου Αυγούστου, τέλος ή χαράτσι στους Φ/Β σταθμούς 25 έως 30 % ανάλογα με την περίοδο διασύνδεσης.
Για να γίνω πιο σαφής, η επιβολή τέλους 30% στα ακαθάριστα έσοδα των φωτοβολταϊκων σταθμών δεν αποτελεί μόνο κανιβαλισμό των επενδυτών που τόλμησαν να μπουν στο χώρο της ενέργειας αλλά κατάργηση ευρύτερα του θεσμού της επένδυσης και καταστρατήγηση της επιχειρηματικότητας. Πως είναι δυνατόν να επιθυμούμε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας υπό συνθήκες έλλειψης βασικών αρχών επιχειρηματικότητας? Πως είναι δυνατόν να αγνοείται το μέλλον 50.000 συμπολιτών δραστηριοποιούμενοι στις ΑΠΕ πανελλαδικά είτε ως επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους, είτε ως κατασκευαστές?
Ζητώ από το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπως έγκαιρα άλλωστε αγκάλιασε και αφουγκράστηκε τα προβλήματα του κλάδου και εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου τον Ιούνιο του 2012, έτσι και τώρα να πάρει σαφή θέση και να εκδηλώσει επίσημα την αντίδραση του προς το ΥΠΕΚΑ και Υπουργείο Οικονομικών στέλνοντας κατάλληλη επιστολή ή και εκδίδοντας σχετικό δελτίου τύπου.

Οι Α.Π.Ε. μπορούν να υπηρετούν την τοπική επιχειρηματικότητα και να συνδράμουν στην ευημερία των πολιτών.
Δυστυχώς , αυτό δεν είναι το αυτονόητο και δεν σίγουρα το ζητούμενο για τους ιθύνοντες .»

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63886

No comments: