Saturday 3 November 2012

Στ. Καλαφάτης: Προχωρά η τηλεθέρμανση στη Φλώρινα

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν από το ΥΠΕΚΑ οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σημαντικού έργου της κατασκευής υποδομών τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Βοσκόπουλο, όπου εξετάστηκε διεξοδικά το ζήτημα της ενεργειακής υποστήριξης της περιοχής με φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.
Όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Αναπληρωτής τον κ. Βοσκόπουλο, μετά την έγκριση του έργου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Σεπτέμβριο και προκειμένου να επιταχυνθούν τα αναγκαία έργα, το ΥΠΕΚΑ δρομολόγησε την χρηματοδοτική υποστήριξή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της τηλεθέρμανσης για την ακριτική πόλη, ανέρχεται σε 86,4 εκατ. €, εκ των οποίων τα 70,5 εκατ. € θα διατεθούν μέσω του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.
Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2015, ενώ δικαιούχος θα είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Φλώρινας (ΔΕΥΑΦ).
Το έργο της τηλεθέρμανσης Φλώρινας, θα ανακτά την απορριπτόμενη θερμότητα της ηλεκτροπαραγωγικής διαδικασίας στον ατμοηλεκτρικό σταθμό ΑΗΣ/ΔΕΗ Μελίτης της ΔΕΗ, με σκοπό τη διάθεση της θερμότητας αυτής για αστική χρήση (θέρμανση χώρων και παρασκευή θερμού νερού χρήσης) στην πόλη της Φλώρινας.

Προβλέπεται να κατασκευαστούν οι απαραίτητες μετατροπές στον ΑΗΣ/ΔΕΗ Μελίτης για σύνδεση με το δίκτυο τηλεθέρμανσης Φλώρινας, ο κύριος αγωγός μεταφοράς μήκους15,7 χιλιομέτρων, δίκτυο διανομής εντός της πόλης μήκους 52,3 χλμ,3 κύρια αντλιοστάσια, 2 λέβητες και 2.534 θερμικοί υποσταθμοί για την πόλη της Φλώρινας.
«Με την υλοποίηση του έργου, θα καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων της Φλώρινας με τρόπο οικονομικό, φιλικό προς το περιβάλλον και ωφέλιμο για την εθνική και τοπική οικονομία, με την καλύτερη αξιοποίηση των εθνικών τοπικών ενεργειακών πόρων», δήλωσε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, επισημαίνοντας ότι η μείωση του κόστους θέρμανσης ανά κάτοικο υπολογίζεται μεσοσταθμικά σε 30 με 50%.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63369

No comments: