Friday 30 November 2012

Άγονος ο διαγωνισμός για το φβ της Κοζάνης, δεν κατατέθηκε ούτε μία προσφορά

Καμία εταιρεία δεν προσήλθε για να καταθέσει προσφορά στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της Κοζάνης (200MW).
Η σχετική προθεσμία έληξε σήμερα, μετά από δύο παρατάσεις που δόθηκαν από τη ΔΕΗ, ωστόσο το περίφημο country risk αλλά και η προϋπόθεση που έθετε ο διαγωνισμός για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, κράτησε μακριά τους επενδυτές που αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον (20 τον αριθμό).
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός προϋπέθετε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για το έργο, σημείο κομβικό όπως φαίνεται για τη μη προσέλευση των εταιρειών / κοινοπραξιών που αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Η αρνητική έκβαση του διαγωνισμού αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα που υπάρχει στη χώρα και την τεράστια δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζεται η χώρα ως επενδυτικός προορισμός. Είναι δε άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ενώ υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός, πολλές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες ακόμη και με το φάσμα της χρεωκοπίας εξαιτίας του κινεζικού ανταγωνισμού, δε βρέθηκε ούτε μία εταιρεία να καταθέσει προσφορά σε ένα έργο του μεγέθους της Κοζάνης.
Πηγές της ΔΕΗ πάντως ανέφεραν ότι θα διερευνηθεί το νομικό και οικονομικό καθεστώς ώστε το έργο να παραμείνει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και να υλοποιηθεί.

http://www.energypress.gr/news/Kamia-prosfora-gia-to-fwtoboltaiko-ths-Kozanhs

No comments: