Monday 26 November 2012

Πόλεμος για τη θέρμανση στις πολυκατοικίες της Θεσσαλονίκης

Σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα κινείται η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στη Θεσσαλονίκη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, με σύμμαχο τον ήπιο καιρό, χρησιμοποιεί κυρίως κλιματιστικά για τη θέρμανσή του. Την ίδια ώρα, η ιδιαίτερα τσουχτερή τιμή του πετρελαίου (1,330 - 1,335 ευρώ το λίτρο), σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών έχει οδηγήσει περισσότερα από 7 στα 10 νοικοκυριά να στραφούν στην αυτόνομη θέρμανση, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές, όπως πέλλετ, σόμπες υγραερίου κ.α.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών «Μέγας Αλέξανδρος», Θέμης Κιουρτζής, η πτώση στον πρώτο μήνα διάθεσης του πετρελαίου ανήλθε στο 90% σε σχέση με πέρσυ, ενώ τον Νοέμβριο έχει υποχωρήσει ελάχιστα στο 70-80%. Ο ίδιος σημειώνει πως υπάρχουν φέτος δύο κατηγορίες καταναλωτών: αυτοί που λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν προμηθεύονται πετρέλαιο και αυτοί, που ενώ μπορούν, δεν το κάνουν, σε μια προσπάθεια να «τιμωρήσουν» την κυβέρνηση για την μεγάλη αύξηση του ΕΦΚ. Καλεί ακόμη τους καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο, καθώς, όπως σημειώνει «όποιος καταναλώσει φέτος ίδιες ποσότητες πετρελαίου με πέρσι θα πληρώσει ακριβώς τα ίδια λεφτά, καθώς η διαφορά της τιμής θα εξισωθεί με το γεγονός ότι θα κάψει πιο λίγο, λόγω του ήπιου μέχρι στιγμής χειμώνα».
Η αδυναμία της πλειοψηφίας των νοικοκυριών να προμηθευτούν πετρέλαιο και η στροφή σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης έχει προκαλέσει ήδη σημαντικά προβλήματα σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου. Πολλοί πρατηριούχοι έχουν προχωρήσει ήδη σε μειώσεις προσωπικού, ενώ υπάρχουν φόβοι για λουκέτα μεγάλων πρατηρίων, ακόμη και μέσα στον φετινό χειμώνα, εάν συνεχιστεί η κατάσταση που υπάρχει τον πρώτο μήνα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.
 
Σε αυτόνομη θέρμανση το 70-80% των νοικοκυριών

Την αποχώρησή τους από την κεντρική θέρμανση των πολυκατοικιών ζητούν ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, που λόγω της αδυναμίας πληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης ή ακόμη και του φυσικού αερίου, έχουν στραφεί σε εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν.
Σύμφωνα με εκπροσώπους εταιρειών κοινοχρήστων, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση συνελεύσεις πολυκατοικιών, όπου περίπου 7 ή 8 στους 10 ενοίκους ζητεί να αποχωρήσει από την κεντρική θέρμανση. Εξάλλου, μέχρι σήμερα οι λογαριασμοί πετρελαίου ή φυσικού αερίου που καταφθάνουν στις εταιρείες κοινοχρήστων είναι ελάχιστοι.
Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι για «εμφύλιο» στις πολυκατοικίες μόλις πέσει σημαντικά η θερμοκρασία, ενώ ήδη παρατηρούνται φαινόμενα καθυστέρησης στις πληρωμές κοινοχρήστων φαινόμενο που εκτιμάται πως θα ενταθεί μόλις μπει στον λογαριασμό το τσουχτερό πετρέλαιο.

(Του Αλέξανδρου Μητάκη, voria.gr, 25/11/2012)

http://www.energypress.gr/news/Polemos-gia-th-thermansh-stis-polykatoikies-ths-THessalonikhs

No comments: