Monday 5 November 2012

Υδρογονάνθρακες: τουρκικές απειλές εναντίον εταιρειών για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Απειλές εναντίον των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών στις οποίες η Κύπρος έχει αναθέσει τη διενέργεια ερευνών στην ΑΟΖ εκτοξεύει η Τουρκία.

Ειδικότερα, για το Οικόπεδο 2, επιλέχθηκε η κοινοπραξία της γαλλικής Total (65%), της ρωσικής Novatec (17%) και της τράπεζας της Gazprom GPB Global (16%).
Στην Total ανατίθεται και το Οικόπεδο 11, ενώ τα Οικόπεδο 2 και 3 ανατέθηκαν στην κοινοπραξία της Ιταλικής ΕΝΙ (80%) με την κορεατική KoGAS (20%).
Απαντώντας στις ανακοινώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας η Άγκυρα, διαμέσου του ΥΠΕΞ, απειλεί τις εταιρείες που θα αποδεχθούν την ανάθεση ότι θα αποκλεισθούν μελλοντικά από κάθε έργο στην Τουρκία.

Στο στόχαστρο των Τούρκων βρίσκεται κυρίως η ιταλική ΕΝΙ, η οποία έχει μερίδιο στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού Σαμψούντα-Σεϊχάν που θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο. Παράλληλα, η ΕΝΙ είναι συμμετέχει με την Gazprom στο πολύ σημαντικό έργο του αγωγού Blue Stream που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Τουρκία (Blue Stream Pipeline Company BV).
Η Λευκωσία απάντησε ότι “οι νέες απειλές θα πέσουν στο κενό”, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει με «αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και προς όφελος όλου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων».
«Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει να κρατά τους Τουρκοκύπριους ομήρους των δικών της στρατηγικών συμφερόντων» πρόσθεσε η κυπριακή πλευρά και κάλεσε την Τουρκία να λάβει την απόφαση «να τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή και να ενεργήσει κατά τρόπο που να μην αντιστρατεύεται τις προσπάθειες για ταχεία επανένωση της Κύπρου, μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η οποία θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα και ειρηνικά όλα όσα η χώρα τους έχει να τους προσφέρει».

http://www.econews.gr/2012/11/05/ydrogonanthrakes-kypros-etaireis-ereunes/

No comments: