Thursday 8 November 2012

Νέα έρευνα από την Κομισιόν για τις Κινεζικές επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα επισήμως νέα έρευνα για τα κινεζικά φωτοβολταϊκά, η οποία θα αφορά τις επιδοτήσεις. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη έρευνα τον Σεπτέμβριο σχετικά με τις τακτικές αντι-ντάμπινγκ που υιοθετεί το Πεκίνο.
Με τον τρόπο αυτό εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και την Κίνα στα φωτοβολταϊκά, τη στιγμή που και η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε αμέσως μετά την επανεκλογή Ομπάμα την υιοθέτηση νέων κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι η νέα έρευνα της Επιτροπής θα αφορά συστήματα συνολικής αξίας 21 δις. ευρώ, τα οποία πωλήθηκαν πέρυσι στην ευρωπαϊκή αγορά. Την πρωτοβουλία για την έρευνα ανέλαβε ο όμιλος ProSun που εκπροσωπεί αρκετούς ευρωπαϊκούς κατασκευαστές φωτοβολταϊκών και είχε ξεκινήσει και την προηγούμενη έρευνα της Κομισιόν.
Πάντως, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Ε.Ε. δεν είναι βέβαιο πως θα υιοθετήσει νέα μέτρα κατά των κινεζικών προϊόντων, καθώς οφείλει να υπολογίσει το τίμημα που θα είχε μια τέτοια κίνηση για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παράλληλα, υπάρχει και ένας αριθμός ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που επωφελούνται από τα κινεζικά προϊόντα και δεν επιθυμούν την εφαρμογή κυρώσεων οποιουδήποτε είδους.
Τέλος, η Κομισιόν δικαιολόγησε την έναρξη της έρευνας δηλώνοντας ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για επιδοτήσεις στην Κίνα, οι οποίες βλάπτουν την ευρωπαϊκή παραγωγή. Πλέον, η Επιτροπή θα αποστείλει ερωτηματολόγια σε όλους τους ενδιαφερόμενους και σε εννέα μήνες από σήμερα θα εκδώσει απόφαση.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63567

No comments: