Monday 5 November 2012

Σε ψυχρή εφεδρεία οι ατμοηλεκτρικές μονάδες της ΑΗΚ στη Μονή

Μετά την επαναλειτουργία της Μονάδας 5, συνδυασμένου κύκλου, στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, δυναμικότητας 220ΜW, από τις 28 Οκτωβρίου 2012, έχει αποσυρθεί από το σύστημα παραγωγής μια ατμοηλεκτρική μονάδα του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Μονής, δυναμικότητας 30ΜW και έχουν τεθεί σε ψυχρή εφεδρεία οι υπόλοιπες τέσσερεις μονάδες, δυναμικότητας 120ΜW.

Σ'υμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ, Οι μονάδες αυτές θα δύνανται να τεθούν σε λειτουργία σε περιπτώσεις που απαιτείται, για την απρόσκοπτη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, μετά από προειδοποίηση. Η απόφαση επαναλειτουργίας των μονάδων ψυχρής εφεδρείας θα λαμβάνεται από το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ), κατόπιν συνεννόησης με την ΑΗΚ.
Οι αεριοστρόβιλοι του Σταθμού, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν τη δεκαετία του 1990, θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμοι για παραγωγή ή για εφεδρική λειτουργία, για κάλυψη των αναγκών του συστήματος παραγωγής.
Στον Η/Σ Μονής θα διατηρηθεί το απαιτούμενο ελάχιστο προσωπικό. Το υπόλοιπο προσωπικό θα μεταφερθεί στους Η/Σ Βασιλικού και Δεκέλειας για ικανοποίηση των αναγκών τους. Η ΑΗΚ έχει δημιουργήσει μηχανισμό ανάκλησης προσωπικού στον Η/Σ Μονής σε περίπτωση εντολής λειτουργίας των μονάδων που βρίσκονται σε κρύα εφεδρεία.
Η ψυχρή εφεδρεία στον Η/Σ. Μονής αναμένεται ότι:
-θα μειώσει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, λόγω της χρήσης πιο αποδοτικών μονάδων
-θα μειώσει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του Σταθμού
-θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες στελέχωσης των Η/Σ Βασιλικού και Δεκέλειας, οι οποίοι τώρα λειτουργούν με ελλειμματικό προσωπικό και
-θα βοηθήσει στη σταδιακή μείωση προσωπικού, σύμφωνα πάντα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΑΗΚ.

Οι ατμοηλεκτρικές μονάδες του Η/Σ Μονής, οι παλαιότερες των οποίων λειτουργούν από το 1966, λειτούργησαν με αξιοπιστία και επιτυχία για πολλές δεκαετίες συμβάλλοντας ουσιωδώς στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας τον τελευταίο μισό αιώνα και παρά την ηλικία τους, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιστροφή στην ομαλότητα μετά την καταστροφή στο Μαρί.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63415

No comments: