Tuesday 20 November 2012

Για το σχιστολιθικό αέριο ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο

Οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της άντλησης σχιστολιθικού αερίου συζητούνται σήμερα, Τρίτη, στο ΕΚ, με τις επιτροπές βιομηχανίας και Περιβάλλοντος, σε χωριστά ψηφίσματά τους να έχουν ήδη δεχθεί πως είναι αποκλειστικό δικαίωμα των κρατών μελών το κατά πόσον θα προχωρήσουν σε έρευνες και αξιοποίησή του. Ωστόσο ζητούν να δοθεί μεγάλη προσοχή στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι ψηφοφορίες στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη.
Σειρά κρατών μελών (Πολωνία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Βρετανία) έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση αδειών για τη διεξαγωγή ερευνών με την ελπίδα ανεύρεσης κοιτασμάτων ικανών να αξιοποιηθούν. Όμως άλλα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία ή η Βουλγαρία έχουν προτιμήσει προς το παρόν να περιμένουν, εν μέρει και λόγω των ήδη γνωστών και σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Εισηγητές του ΕΚ είναι η κ. Νίκη Τζαβέλα (ΕΕΔ- ΛΑΟΣ), για το οικονομικό σκέλος και τον Πολωνό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Bogusław Sonik, για την περιβαλλοντική διάσταση και τα γνωστά και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.
 
Τα υπέρ...

Η ανάπτυξη της άντλησης σχιστολιθικού αερίου από το υπέδαφος υπόσχεται πολλά σε ότι αφορά την αύξηση των αποθεμάτων και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από ξένες πηγές. Παράλληλα, η ανάπτυξη νέων πηγών αερίου θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με προφανή οφέλη για τις τιμές αλλά και την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ.
 
Τα κατά..

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνοδεύουν την άντληση του αερίου είναι πολλά και γνωστά. Η τεχνική, που ουσιαστικά βασίζεται στη θραύση του υπεδάφους, απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού που φθάνουν και τα 4.000 κυβικά μέτρα για τη διάνοιξη μιας και μόνο πηγής και μέχρι και 14.000 κυβικά για την θραύση του σχιστόλιθου και την εξαγωγή του αερίου.
Η χρήση τέτοιων ποσοτήτων και δη υπό τεράστια πίεση δημιουργεί τεράστιους κινδύνους μόλυνσης των υδροφόρων στρωμάτων του υπεδάφους, ιδίως καθώς δεν χρησιμοποιείται σκέτο νερό, αλλά προσμίξεις νερού με διάφορα χημικά, που επιπλέον μολύνουν και την επιφάνεια όταν το νερό που χρησιμοποιείται επιστρέψει από τα έγκατα της Γης. Η ίδια δε η τεχνική της θραύσης του υπεδάφους είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί σεισμούς...

http://www.energypress.gr/news/Gia-to-shistolithiko-aerio-pshfizei-to-Eyrwkoinoboylio

No comments: