Thursday 15 November 2012

Ενεργειακό βραβείο σε Μεσογειακές περιοχές

Στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα το 2ο Διαπεριφερειακό Ευρωπαϊκό Συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας «MEDEEA : Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου σε Μεσογειακές Περιοχές», το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης με το Ενεργειακό της Κέντρο και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και την συμμετοχή 13 Δήμων της Κρήτης.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εννέα ευρωπαϊκές περιφέρειες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, καθώς και 80 Δήμοι με κοινό στόχο τη βελτίωση του τρόπου διαχείρισης της ενέργειας και τη γνωστοποίηση και ευρεία εφαρμογή των καλύτερων Ευρωπαϊκών ενεργειακών πρακτικών που αφορούν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε αστικό επίπεδο. Θέμα του συνεδρίου ήταν ο τρόπος εφαρμογής της κοινής μεθοδολογίας ενεργειακής αποδοτικότητας, τα πλεονεκτήματα, οι δυσκολίες καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

H μεθοδολογία αυτή οδηγεί στην εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Ενεργειακής Διαχείρισης για κάθε Δήμο που συμμετέχει ή σκοπεύει να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του «Συμφώνου των Δημάρχων».
Το Συνέδριο είχε επίσης στόχο την παρουσίαση σχετικών καλών πρακτικών καθώς και τις δυνατότητες χρηματοδότησης σχετικών δραστηριοτήτων.
Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συμμετέχουν στην τελετή βράβευσης των πρώτων Μεσογειακών Δήμων που πιστοποιήθηκαν σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο.
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκτός των εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι των Δήμων Χανίων, Αγίου Νικολάου, Μαλεβιζίου και Μινώα-Πεδιάδας, οι οποίοι παρουσίασαν τις δραστηριότητες τους τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και στους Δήμους τους.

http://www.econews.gr/2012/11/15/energeiako-vraveio-medeea/

No comments: