Tuesday 13 November 2012

Στα δικαστήρια πάνε οι επενδυτές την εισφορά στα φωτοβολταϊκά

Με τα κομπιουτεράκια στα χέρια είναι πλέον οι εμπλεκόμενοι στο χώρο των φωτοβολταϊκών, κυρίως εκείνοι που έχουν ήδη επενδύσει ή έχουν τις άδειες και πρέπει άμεσα να αποφασίσουν για το αν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της επένδυσής τους στο επόμενο διάστημα. Τα όσα έφερε ο κ. Παπαγεωργίου και ψηφίστηκαν από τη Βουλή  διαμορφώνουν νέα δεδομένα και καθορίζουν τις κινήσεις που κάνουν οι υποψήφιοι ή υφιστάμενοι επενδυτές.
Ταυτόχρονα, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό, οι επενδυτές αναζητούν νομικούς τρόπους για την ανατροπή της έκτακτης εισφοράς, ενώ πυκνώνουν και οι νομικές κινήσεις εναντίον του ΛΑΓΗΕ για την καθυστέρηση στις πληρωμές.

Σύμφωνα με αξιόπιστους νομικούς παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε το energypress, υπάρχουν πράγματι περιθώρια προσβολής των διατάξεων που νομοθετήθηκαν, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γίνεται λόγος για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είναι πολλά τα ζητήματα που ανακύπτουν. Άλλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης εκ μέρους συλλογικών οργάνων και άλλα εκ μέρους μεμονωμένων επενδυτών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Η διάταξη μπάζει από παντού. Αυτό μας διαβεβαιώνουν οι νομικοί με τους οποίους συζητάμε, ενώ στις επόμενες ημέρες θα αναθέσουμε τη νομική μας υποστήριξη και θα ξεκινήσει ο δικαστικός αγώνας» αναφέρει, μιλώντας στο energypress, ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ κ. Στέλιος Λουμάκης.
«Με τους νομικούς μας συμβούλους εξετάζουμε ακόμα και το ποινικό μέρος της υπόθεσης, δηλαδή την αναζήτηση ποινικών ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ή άλλων αρμόδιων φορέων» αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ κ. Νίκος Καλογεράκης και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε καταγγελία στην Κομισιόν, η οποία έχει εκφραστεί αρνητικά για παρεμβάσεις σε υφιστάμενες συμβάσεις, και θα προσφύγουμε στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για να μπλοκάρουμε τα μέτρα».
Στο πλαίσιο αυτό ο ΠΑΣΥΦ οργανώνει ενημερωτική ημερίδα την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο PRESIDENT με ομιλητές νομικούς και αντικείμενο την ενημέρωση των επενδυτών για τις δυνατότητες νομικής προστασίας τους.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι πέραν των δυνατοτήτων «συλλογικής» νομικής προστασίας, κρίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες εξατομικευμένων κινήσεων εκ μέρους  των επενδυτών, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε έργου (ύπαρξη τραπεζικού δανεισμού, συμβάσεις εκχώρησης απαιτήσεων έναντι του ΛΑΓΗΕ σε τραπεζικά ιδρύματα κλπ.).

Βλέπε και σχετικό άρθρο εδώ.

http://www.energypress.gr/news/Sta-dikasthria-pane-oi-ependytes-thn-eisfora-sta-fwtoboltaika

No comments: