Tuesday 13 November 2012

Μερικά πράγματα για την συγγραφή βιογραφικού από νέους – Αυτά που δεν λέγονται αλλού



Είπα να γράψω μερικά πράγματα για την συγγραφή βιογραφικού από νέους. Αυτά που θα αναφέρω είναι κυρίως πράγματα που δεν λέγονται σε άλλα sites, γιατί δεν έχει νόημα να κάθομαι και να γράφω τα ίδια και τα ίδια.

Σε πολλά άτομα κυρίως νέους, κατά την συγγραφή του βιογραφικού τους επικρατεί μια νοοτροπία των δεκαετιών 80 και 90. Τι είναι η νοοτροπία αυτή; Ότι όσο μεγαλύτερο/φουσκομένο βιογραφικό έχεις τόσο το καλύτερο. Αυτό επιτυγχάνεται με το να γεμίζουμε το βιογραφικό με βεβαιώσεις παρακολούθησης σεμιναρίων ημερίδων συνεδρίων ή να γράφουμε πολλά πράγματα στα χόμπι, ενώ στον αντίποδα η εργασιακή εμπειρία λείπει. Ναι δεν λέω, ο τελειόφοιτος δεν μπορεί να έχει εργασιακή εμπειρία, αλλά από την άλλη δεν γίνεται να γεμίζουμε βιογραφικό κοντά στις δύο σελίδες και να το φουσκώνουμε για να φαίνεται μεγάλο. Παρακάτω αναφέρω μερικά από τα σφάλματα που γίνονται καθώς και πιθανές λύσεις.

1. Βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, σεμιναρίων-ημερίδων-συνεδρίων από αυτά που γίνονται στις σχολές μέσω των παρατάξεων.

= ΚΟΛΟΧΑΡΤΑ.

Αν μπορούσα θα το έγραφα και με μεγαλύτερα γράμματα ή θα έκανα μια γιγαντοαφίσα. Και ΝΑΙ δεν θέλω να προσβάλλω κάποιον αλλά στο 80-90% των περιπτώσεων έτσι είναι.
Οι εργοδότες έχουν περάσει και αυτοί το στάδιο της φοιτητικής ζωής και ξέρουν πολύ καλά τι αξίζει και τι όχι. Θυμάμαι κάποτε όταν πήγα στο 1ο μου σεμινάριο που ερχόντουσαν από την παράταξη που το διοργάνωσε και μου έλεγαν ότι η βεβαίωση αυτή αποτελεί σημαντικό εφόδιο για το μέλλον μου.

Πιθανές λύσεις:

Αν δεν έχεις καθόλου εμπειρία ή δεν μπορείς να βρείς τρόπο να γεμίσεις το βιογραφικό σου, βάλε 1 – 2 βεβαιώσεις τέτοιων σεμιναρίων, όχι παραπάνω, αν έχεις πολλές βάλε τα δύο σημαντικότερα σεμινάρια κατά την κρίση σου. Επίσης φρόντησε να θυμάσαι κάτι αν σου μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στο σεμινάριο, ποτέ δεν ξέρεις αλλά μπορεί να σε ρωτήσει ο εργοδότης τι θυμάσαι από αυτά και τα γράφεις στο βιογραφικό σου, αν και συνήθως ούτε που ασχολούνται με αυτά οι εργοδότες.

Όσον αφορά τις ημερίδες είτε διημερίδες είτε οτιδήποτε, ποτέ δεν τις βάζουμε στο βιογραφικό. Η ημερίδα είναι μια ενημερωτική οργάνωση ας το πώ εκλαϊκευμένα με σκοπό να ενημερώσει το κοινό για διάφορα πράγματα, πχ. πές ότι ένας πολιτικός μηχανικός παρακολούθησε ημερίδα για τα μπετά ή ένας μηχανικός ενεργειακής τεχνολογίας παρακολούθησε για το περιβάλλον και την πράσινη ενέργεια, αυτά δεν προσδίδουν κάποιο σημαντικό προσόν.

Για τα συνέδρια μπορείς να βάλεις αν θές 1-2 βεβαιώσεις εφόσον δεν υπάρχουν βεβαιώσεις σεμιναρίων, αλλά το αντικείμενό τους να είναι ενδιαφέρον, όχι πχ να βάζει ο μηχανολόγος βεβαίωση συνεδρίου για την πράσινη ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση για αυτή την κατηγορία των σεμιναρίων ημερίδων και συνεδρίων φοιτητών το πολύ 2 βεβαιώσεις. Επίσης το σημαντικότερο από όλα, αν έχουν περάσει 6-7 χρόνια και ίσως πολλά λέω από τότε που έγινε το σεμινάριο, ΔΕΝ βάζεις τίποτα!.

2. Σεμινάρια από κάποιον ιδιωτικό φορέα.

Εδώ τα πράγματα αλλάζουνε. Τα σεμινάρια που είναι χρηματοδοτούμενα και έχουν παρακολουθηθεί σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο επιμόρφωσης, συνήθως αξίζουν περισσότερα από αυτά της κατηγορίας 1. Επίσης οι ώρες τους δεν είναι 3-4 όπως της κατηγορίας 1 αλλά πολύ περισσότερες. Τέτοιες βεβαιώσεις λοιπόν τις βάζουμε στο βιογραφικό αναγράφοντας τις ώρες του σεμιναρίου και τον φορέα παρακολούθησης.

Απαράβατος κανόνας και εδώ αν έχουν περάσει 7-8 χρόνια αρχίζουμε και βγάζουμε από το βιογραφικό τέτοιες βεβαιώσεις γιατί δεν έχουν νόημα. Όχι πχ να βλέπω βιογραφικό τελειοφοίτου να μου έχει το ECDL που πήρε στο γυμνάσιο.
Επίσης σεμινάρια τα οποία δεν έχουν σχέση τόσο με το αντικείμενο σπουδών όσο και το αντικείμενο εργασίας δεν τα γράφουμε!.

3. Πιστοποιήσεις από φορείς και οργανισμούς.

Τα πιστοποιητικά από φορείς και οργανισμούς μπαίνουν στο βιογραφικό αλλά αν περάσουν 7-8 χρόνια από τότε που τα αποκτήσαμε και εφόσον δεν έχουμε να γεμίσουμε με κάτι άλλο το βιογραφικό μας, τότε δεν τα γράφουμε.
Επίσης ρόλο παίζει το αντικείμενο σπουδών μας. Πχ πιστοποιητικό ECDL σε βιογραφικό προγραμματιστή είναι ανούσιο να γράφεται, επίσης είμαστε προσεκτικοί αν το πιστοποιητικό μας σχετίζεται με την εργασία που ψάχνουμε, πχ σε αναζήτηση εργασίας για πωλητής σε κατάστημα ή εργάτης σε αποθήκη δεν έχει νόημα να γράφουμε τις γνώσεις μας στο autocad ή το ECDL, απλά αναφέρουμε συνοπτικά γνώσεις Η/Υ windows-ms office και τέλος.

4. Πιστοποιητικά ξένων γλωσσών.

Καταρχήν όλα τα «χαρτιά» για γνώσεις ξένης γλώσσας που δίνουν οι διεθνείς φορείς, ονομάζονται πιστοποιητικά από το certification που λένε επάνω και όχι πτυχία ή διπλώματα που τα αποκαλούν εδώ τα διάφορα φροντιστήρια και καθηγητές για να προσελκύσουν πελατεία. Διπλώματα/πτυχία είναι μόνο οι τίτλοι από ανώτατα ιδρύματα φιλολογίας πχ Αγγλικής φιλολογίας κτλπ

Δεύτερον. Το πιστοποιητικό γνώσεις Αγγλικής επιπέδου Β2 από το Cambridge University δεν ονομάζεται Lower όπως μάθαμε να το λέμε στην Ελλάδα για να υποδηλώσουμε ότι ο κάτοχός του είναι κατώτερος του CPE, αλλά το λέμε First Certificate of English (FCE) και είναι επιπέδου Β2. Μην γράφεται λοιπόν LOWER στο βιογραφικό διότι έτσι δείχνετε ανενημέρωτος για τον τίτλο που κατέχετε και αυτοϋποβιβάζετε τον εαυτό σας.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ένα πτυχίο ξένης γλώσσας ΑΝ:

Κατέχετε και πτυχίο ανώτερου επιπέδου της ίδιας γλώσσας ή κατέχετε και πτυχίο για την ίδια γλώσσα από άλλον φορέα και είναι επίσης ίδιου επιπέδου.
Πρακτικές όπως να γράφουμε CAE μαζί με CPE στα Αγγλικά ή να γράφουμε FCE του Cambridge με ECCE του Michigan πρέπει να κοπούνε. Το ίδιο ισχύει και για τα Γαλλικά για τις πιστοποιήσεις DELF και Sorbonne.
Θα μου πείτε τώρα, ναι ρε φίλε αλλά εγώ διάβασα και κουράστηκα και πλήρωσα για να πάρω και την πιστοποίηση από τον άλλο φορέα κοκ. Πρόβλημά σας παίδες. Ας σας έδιναν οι γονείς σας καλύτερες και πρακτικότερες συμβουλές και να μην ήτανε όλοι κολλημένοι του στυλ «να πάρει ο γιόκας μου δίπλωμα και πτυχίο για να έχω να το λέω στην κυρά κατίνα στο χωριό».
Από την στιγμή που κατέχεις CPE το FCE είναι άχρηστο. Από την στιγμή που έχεις FCE του Cambridge τότε το endexcel ή το city and guilds και ένα σωρό άλλες πιστοποιήσεις είναι άχρηστες.

Οι πιστοποιήσεις ξένων γλωσσών μπαίνουν οποιοδήποτε έτος και αν τις απέκτησες. Όταν περάσουν αρκετά χρόνια τότε φροντίζουμε με κάποια πιστοποίηση τύπου TOEIC/TIE να αποδείξουμε το επίπεδο γνώσης μας μετά από χρόνια.

5. Πτυχιακή εργασία και προπτυχιακές εργασίες.

Ποτέ δεν γράφουμε προπτυχιακές εργασίες καθώς δεν ενδιαφέρουν τους εργοδότες και καταντάνε κουραστικό το βιογραφικό με φλυαρία.
Η πτυχιακή μπαίνει στο βιογραφικό μόνο εφόσον έχει σημαντικό και ενδιαφέρον αντικείμενο αλλά και δεν έχουμε να γεμίσουμε με κάτι το βιογραφικό μας. Πχ πτυχιακές φοιτητών του στυλ «έρευνα μέσω διαδικτύου για το internet και την τάδε ιστοσελίδα» είναι παράδειγμα πτυχιακών προς αποφυγή αναφοράς στο βιογραφικό. Ακόμα και πτυχιακή του στυλ «θεωρητική σύγκριση καυστήρων πετρελαίου και αερίου» από έναν μηχανολόγο επίσης αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή. Επίσης δεν αναφέρουμε καθόλου τον βαθμό της πτυχιακής (στις περισσότερες περιπτώσεις οι πτυχιακές παίρνουν 9 ή 10 και σπάνια 8).

6. Χόμπι – ελεύθερος χρόνος.

Τα χόμπι δεν θα υπερβαίνουν τις 2 γραμμές στο κείμενο. Δεν θα γράφεται χόμπι όπως «διάβασμα, κινηματογράφος, τρέξιμο, μουσική, μπαλέτο, θέατρο κτλπ». Τα χόμπι θα αναφέρονται μόνο αν είναι κάτι ξεχωριστό που σας κάνει σαν άτομο να ξεχωρίζετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους π.χ εθελοντισμός. Επίσης μπορείτε να βάλετε χόμπι που να σχετίζονται έμμεσα και όχι άμεσα με το αντικείμενο σπουδών.

7. Εκπαίδευση και σπουδές.

Ποτέ δεν γράφετε σπουδές γυμνασίου και δημοτικού, αν έχετε πολλούς τίτλους σπουδών όπως 2ο πτυχίο ή 2ο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, τότε δεν αναγράφεται ούτε το λύκειο.

2 comments:

Anonymous said...

me alla symfwnw kai me alla diafonw, ti na grapsei o allos ama den exei empeiria... ta seminaria deixnoun poso endiaferetai ena atomo gia afto pou spoudase kai prepei na benoun. An den ta anagnwrizooun oi ergodotes diko tous provlhma oxi diko mas.

EnergyTechnology said...

Ωραία δικό τους πρόβλημα. Πές μου αν στειλεις βιογραφικό κάπου και σε ρωτήσουν γιατί έχεις πολλά σεμινάρια τι θα απαντήσεις.

Αμα πείς αυτό που είπες πρίν (οτι τα πολλά σεμινάρια δείχνουν οτι το άτομο που τα έχει ενδιαφέρεται για το αντικείμενο, μετά θα σου πούνε οτι υπάρχουν πολλά άτομα που τα παίρνουν μόνο και μόνο για να γεμίζουν το βιογραφικό.

Και εγώ έχω πολλά σεμινάρια αλλά αυτή είναι η γνώμη μου.