Tuesday 6 November 2012

«Στα όπλα» και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια οι επενδυτές φωτοβολταϊκών

Νομικές διαδικασίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κινούν πλέον οι φορείς των επενδυτών φωτοβολταϊκών, μετά την κατάθεση στη Βουλή από το ΥΠΕΚΑ της νομοθετικής ρύθμισης για την έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών επενδύσεων.
Σε πρώτη φάση βεβαίως επιχειρείται να ασκηθεί πίεση προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για βελτιωτικές παρεμβάσεις επί του νομοθετήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση τον πρώτο λόγο έχει ο ΣΠΕΦ, η ηγεσία του οποίου προσπαθεί να επιτύχει, πέραν της μείωσης της εισφοράς και κάποιου είδους δίκαιη παραμετροποίηση των μέτρων, να ληφθούν δηλαδή υπόψη παράγοντες όπως ο χρόνος κλειδώματος της ταρίφας, το αν έχει υπάρξει ενίσχυση από τον αναπτυξιακό και σε κάθε περίπτωση ελάφρυνση των μικρών επενδυτών έναντι των μεγάλων.
Αντίθετα ο ΠΑΣΥΦ φαίνεται να μην τρέφει καμία ελπίδα για τις προθέσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και συγκεντρώνει ήδη υπογραφές για προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η στάση αυτή του ΠΑΣΥΦ ενισχύεται έτι περεταίρω, όπως υποστηρίζει μιλώντας στο energypress ο πρόεδρός του κ. Καλογεράκης, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στελέχη του ΣΠΕΦ του ΠΑΣΥΦ και κάποιοι ακόμα επενδυτές με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Μαθιουδάκη. «Δεν πήραμε καμία απάντηση, αντίθετα υπήρξε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου απόλυτη επιμονή στην ορθότητα των όσων έχουν μόνοι τους αποφασίσει. Συνεπώς το λόγο έχουν τα δικαστήρια» δηλώνει ο κ. Καλογεράκης.

Συνέλευση

Χθες το πρωί ο ΣΠΕΦ πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του, αλλά και ενδιαφερόμενων επενδυτών. Πάνω από 200 παραγωγοί συγκεντρώθηκαν στο έκτακτο κάλεσμα του ΣΠΕΦ «για συστράτευση και αγώνα κατά της άδικης, ισοπεδωτικής και παράνομης εισφοράς αποκλειστικά στα φωτοβολταϊκά, ενώ οι στρεβλώσεις υπέρ του φυσικού αερίου παραμένουν προκλητικά στο απυρόβλητο. Στρεβλώσεις που "διαλύουν" τα οικονομικά της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, "καταπίνουν" τις εγχώριες πηγές ΑΠΕ και λιγνίτη και οδηγούν την χώρα στην πλήρη ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό» όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΠΕΦ.
Το κλίμα στην γενική συνέλευση ήταν πράγματι εκρηκτικό, με τους επενδυτές να είναι «από έξαλλοι έως απελπισμένοι». Μετά την αναλυτική ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΣΠΕΦ κ. Λουμάκη και τις πολλές παρεμβάσεις που κράτησαν πάνω από δίωρο, οι παραγωγοί κατευθύνθηκαν στο ΥΠΕΚΑ όπου τα Προεδρεία του ΣΠΕΦ και του ΠΑΣΥΦ μαζί και με απλούς παραγωγούς συναντήθηκαν με τον Γεν. Γραμματέα κο Κ. Μαθιουδάκη, όπου και του ζήτησαν την απόσυρση του μέτρου. Οι παραγωγοί εξέφρασαν παράλληλα την αγανάκτηση τους για το ποιοί αρμόδιοι στο Υπουργείο μπόρεσαν να σκεφτούν «το ισοπεδωτικό αυτό μέτρο που προκλητικά χωρίς καμία παραμετροποίηση όσον αφορά το μέγεθος των μονάδων, θα πτωχεύσει ως επί τω πλείστον τις μικρομεσαίες ελληνικές», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ κ. Λουμάκης θεωρεί εγκληματικό αλλά και ύποπτο το γεγονός ότι με τα μέτρα ενισχύονται οι ξένοι μεγάλοι επενδυτές και κυρίως οι Κινέζοι οι οποίοι έχουν «σαρώσει» τις άδειες και «έρχονται να τοποθετήσουν τα πανέλα τους, να εκμεταλλευτούν τον ελληνικό ήλιο και να πάρουν τα χρήματα που πληρώνουν οι έλληνες καταναλωτές χωρίς να προσφέρουν καμία εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Δικαστικός αγώνας

Από την πλευρά του ο ΠΑΣΥΦ, προετοιμαζόμενος για δικαστικό αγώνα, έχει ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Δρ Cristian Conrad της Αυστριακής δικηγορικής εταιρείας “Conrad & Partners” η οποία ειδικεύεται σε αγωγές εναντίον κρατών. Η εκτίμηση του Αυστριακού νομικού είναι ότι οποιαδήποτε διοικητική πράξη που επηρεάζει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την εγγυημένη τιμή που έχει υπογραφεί, επιβάλλει προσφυγή των επενδυτών στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του ελληνικού δημοσίου. Θεωρεί, δε, ότι με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, η καταδίκη της χώρας μας σε μια τέτοια περίπτωση είναι δεδομένη, επικαλείται μάλιστα το προηγούμενο της Τσεχίας.
Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί παραμένουν σε εγρήγορση και μετά τη χθεσινή συνέλευση του ΣΠΕΦ ανανέωσαν το ραντεβού τους για περαιτέρω δυναμικές κινητοποιήσεις.

http://www.energypress.gr/news/Sta-opla-kai-sta-eyrwpaika-dikasthria-oi-ependytes-fwtoboltaikwn

No comments: