Wednesday 14 November 2012

Φωτοβολταϊκά: διαπραγματεύσεις ΥΠΕΚΑ με τράπεζες για επιμήκυνση των δανείων

Σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές πτωχεύσεις εταιρειών με φωτοβολαϊκούς σταθμούς, μετά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στον τζίρο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, οι επαφές του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, με τις τράπεζες στοχεύουν στην επιμήκυνση των δανείων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το μέτρο, δηλαδή δύο χρόνια συν ένα.
Αν και οι πρώτες ενδείξεις για την ανταπόκριση των τραπεζών είναι θετικές, ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αναμένονται ανακοινώσεις.
Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνιζαν πάντως ότι η δανειακή επιβάρυνση των επενδυτών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και οι επιπτώσεις της έκτακτης εισφοράς στην ικανότητα εξυπηρέτηση του δανεισμού ήταν παράμετρος, που συνεκτιμήθηκε κατά τη διαδικασία λήψης των σχετικών αποφάσεων.

Η ρύθμιση

Με βάση τα μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, επιβάλλεται έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται σε:
α) Σε 25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία, ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεση τους, έως 31.12.2011.
β) Σε 30% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία, ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους, μετά την 1.1.2012.
γ) Σε 27% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία, ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους, μετά την 1.1.2012.
δ) Σε 10% για τους λοιπούς σταθμούς ΑΠΕ και τους σταθμούς ΣΗΘΥΑ.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Τα νέα μέτρα έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων με τους φορείς της αγοράς ΑΠΕ να κάνουν λόγο για μονομερείς ρυθμίσεις που απαξιώνουν τις επενδύσεις, δεν λύνουν το πρόβλημα ρευστότητας και οδηγούν στη χρεοκοπία τις επιχειρήσεις που, λόγω της εισφοράς, δεν θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν ταμειακά τα δάνειά τους.
Μάλιστα οι σύνδεσμοι ΣΠΕΦ και ΠΑΣΥΦ εξετάζουν τις νομικές πτυχές του ζητήματος με την προοπτική της συλλογικής προσφυγής στα δικαστήρια, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη, δυνατότητα που δίνεται και σε ατομικό επίπεδο για κάθε επενδυτή.
Το θέμα θα εξεταστεί αναλυτικά και με τη βοήθεια νομικών απ’ όλους τους χώρους σε ημερίδα που διοργανώνει ο ΠΑΣΥΦ την Παρασκευή. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

http://www.econews.gr/2012/11/14/diapragmatefseis-upeka-trapezes-ektakti-eisfora/

No comments: