Thursday 8 November 2012

Τρεις κατηγορίες επενδυτών πλήττει περισσότερο η ρύθμιση για τα φωτοβολταικά

Σε 9.000 ανεβάζουν στελέχη του κλάδου των φωτοβολταικών τον αριθμό των επενδυτών που πλήττονται περισσότερο από τη ρύθμιση για την έκτακτη εισφορά, ακόμη και μετά τη μικρή βελτίωσή της, στην οποία προχώρησε χθες το απόγευμα το ΥΠΕΚΑ.
Ενα μέτρο που εξελίχθηκε σε θρίλερ, με το υπουργείο να αναδιπλώνεται το μεσημέρι έπειτα από τις αντιδράσεις βουλευτών πολλών κομμάτων – κυρίως όμως από το ΠΑΣΟΚ- και να καταλήγει σε ένα μικρό λίφτινγκ των αρχικών ποσοστών, επεκτείνοντας όμως παράλληλα την εισφορά σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ με συντελεστή 10%.
Ποιοι όμως πλήττονται περισσότερο από τη ρύθμιση ; Κυρίως οι μικροί επενδυτές, απαντούν οι γνωρίζοντες, όσοι είχαν ενεργοποιήσει τα φωτοβολταικά τους πριν τις 31/12/2011, δεν είχαν επιδοτηθεί για την κατασκευή τους από τον τότε Αναπτυξιακό, και επωφελήθηκαν από τις υψηλές ταρίφες αλλά όχι και από τη ραγδαία τη τελευταία διετία μείωση του κόστους. Αυτοί οι επενδυτές καλούνται να καταβάλουν εισφορά 25% επί του τζίρου τους, ποσοστό που παρέμεινε και μετά τις αλλαγές.

Τρεις βασικές κατηγορίες

Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες που θίγονται πιο πολύ, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. Στην πρώτη ανήκουν γύρω στους 3.000 πολύ μικρούς επενδυτές που έχουν υλοποιήσει κυρίως 20άρια (20 kWp) και τα συνέδεσαν στην πλειοψηφία τους πριν το τέλος του 2011. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν γύρω στους 5.500 επενδυτές που κατασκεύασαν κυρίως έργα των 100 kWp, ανάμεσά τους και πολλοί αγρότες. Και η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει καμιά 500αριά πάρκα μεγαλύτερης ισχύος (150 kWp και άνω).
 
Οι αγρότες

Εκείνοι μάλιστα που φαίνεται ότι την "πάτησαν" περισσότερο από άλλους, είναι οι αγρότες. Όχι μόνο υλοποίησαν ακριβά έργα κατά την περίοδο 2010-2011 αφού το κόστος του εξοπλισμού ήταν ακόμη υψηλό, αλλά και δανείστηκαν με υψηλά επιτόκια από την παλαιά Αγροτική Τράπεζα. Επομένως το περιθώριο κέρδους τους ήταν ούτως ή άλλως μικρό. Τώρα καλούνται να πληρώσουν εισφορά 25%.
Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2010, και έπειτα από έντονες παραινέσεις των τότε πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων ΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης, γύρω στους 6.500 αγρότες στράφηκαν στα φωτοβολταικά, προκειμένου να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι 4.900 εξ αυτών είχαν λάβει μέχρι την 31/12/2011 προσφορά σύνδεσης από την ΔΕΗ, αλλά σήμερα λειτουργούν, κατ΄ εκτίμηση, ούτε 300 αγροτικά φωτοβολταικά. Πολλοί απ’ αυτούς, με την επιβολή της εισφοράς θα "μπουν μέσα". Συνολικά εγκρίσεις δανείων από την παλαιά ΑΤΕ έχουν πάρει πάνω από 600 έργα, εκ των οποίων τα 500 έχουν συμβασιοποιηθεί.
Σε κάθε πάντως περίπτωση, πραγματικά χαμένοι είναι –σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου- όλοι όσοι δεν επιδοτήθηκαν για την κατασκευή του έργου τους από τον παλαιό Επενδυτικό Νόμο (έπαψε να επιδοτεί έργα μετά το Φεβρουάριο 2010).
 
Επιστροφή στο αρχικό πλάνο

Τώρα όσον αφορά σε αυτή καθ’ εαυτή τη ρύθμιση για την εισφορά, έτσι όπως άλλαξε τελευταία στιγμή, πρόκειται στην ουσία για μια παραλλαγή των αρχικών σχεδίων του ΥΠΕΚΑ το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τότε σχέδιο έκανε λόγο για μια επιβολή εισφοράς 15%-20% στα φωτοβολταικά, και 2%-5% στις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ. Πίεσαν ωστόσο τότε άνθρωποι της αγοράς αιολικών και η εισφορά για τις άλλες ΑΠΕ απαλείφθηκε. Επανήλθε ωστόσο χθες μετά και τις πιέσεις που άσκησαν μέσω βουλευτών οι φορείς των φωτοβολταικών, με τις πληροφορίες να θέλουν το θέμα της εισφοράς να είναι από εκείνα για τα οποία ζήτησε αλλαγές ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

http://www.energypress.gr/news/Treis-kathgories-ependytwn-plhttei-perissotero-h-rythmish-gia-ta-fwtoboltaika...

No comments: