Thursday 1 November 2012

ΡΑΕ: Διευκρινήσεις για τα τιμολόγια πρόσβασης στο φυσικό αέριο

Επιστολή  με θέμα τα τιμολόγια πρόσβασης στα δίκτυα φυσικού αερίου, απέστειλε χθες ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Βασιλάκος, προς την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Ο κ. Βασιλάκος ανέφερε τα εξής:
«Σε συνέχεια της από 20/03/2012 επιστολής σας (σχετικό 1), με την οποία θέσατε υπόψη της Αρχής θέματα πρόσβασης στα δίκτυα των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), με σκοπό την προμήθεια επιλεγόντων πελατών/βιομηχανικών καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι σε περιοχές αρμοδιότητας των ΕΠΑ, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Η δυνατότητα προμήθειας επιλεγόντων πελατών από δίκτυα των ΕΠΑ παρέχεται από το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται πλέον με το ν. 4001/2011 (ο «Νόμος»). Οι ειδικότερες διατάξεις του Νόμου, οι οποίες καθορίζουν το πλαίσιο πρόσβασης στα Δίκτυα Διανομής των ΕΠΑ σε μια τέτοια περίπτωση είναι οι εξής:
I. Η παράγραφος 3 του άρθρου 82 του Νόμου, σύμφωνα με την οποία: «Οι ΕΠΑ υποχρεούνται να επιτρέπουν την πρόσβαση Προμηθευτών στα Δίκτυα Διανομής τα οποία διαχειρίζονται, εφόσον αυτό απαιτείται για την τροφοδότηση πελατών που καθίστανται Επιλέγοντες Πελάτες, σύμφωνα με την παράγραφο 1. Άρνηση πρόσβασης επιτρέπεται μόνον στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η πρόσβαση συνεπάγεται παράβαση από τις ΕΠΑ των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας ή των όρων της άδειας διανομής φυσικού αερίου ή θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία του Δικτύου Διανομής. Για την πρόσβαση σε Δίκτυο Διανομής οφείλεται στις ΕΠΑ αντάλλαγμα χρήσης του Δικτύου αυτού, το ύψος του οποίου καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 88.»

II. Η παράγραφος 4 του άρθρου 88 του Νόμου, σύμφωνα με την οποία: «Τα τιμολόγια πρόσβασης σε Δίκτυο Διανομής, για τον σκοπό που αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 82, καταρτίζονται από την εκάστοτε ΕΠΑ, με την έγκριση από τη ΡΑΕ των κανόνων κατανομής της διάταξης της παραγράφου 4 του άρθρου 89, εγκρίνονται με απόφαση της ΡΑΕ και ισχύουν από τη δημοσίευση της απόφασης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς να τροποποιούνται οι σχετικές με την τιμολόγησης διατάξεις, που περιλαμβάνονται στις Άδειες Διανομής Φυσικού Αερίου, οι οποίες έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη της ισχύος του Ν.3428/2005. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η διαδικασία αναπροσαρμογής ή τροποποίησης των τιμολογίων αυτών. Μέχρι τη θέσπιση των ανωτέρω τιμολογίων εξακολουθούν να ισχύουν και να εισπράττονται τα τέλη πρόσβασης στα Δίκτυα Διανομής που καθορίζονται σύμφωνα με τις συμβάσεις προμήθειας Φυσικού Αερίου που έχουν συναφθεί μεταξύ ΔΕΠΑ ΑΕ και των ΕΠΑ πριν από τις 15.2.2002.»
Από τις ανωτέρω διατάξεις του Νόμου, καθίσταται σαφές ότι οι ΕΠΑ έχουν τη ρητή υποχρέωση να παρέχουν πρόσβαση στα δίκτυά τους σε οποιοδήποτε Προμηθευτή Φυσικού Αερίου επιθυμεί να τροφοδοτήσει με αέριο βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι, με βάση το άρθρο 82 του Νόμου, έχουν καταστεί Επιλέγοντες Πελάτες.
Έως σήμερα, δεν έχουν εκδοθεί τα τιμολόγια πρόσβασης στα Δίκτυα Διανομής των ΕΠΑ, σύμφωνα με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 88 του Νόμου, καθώς είναι σε εξέλιξη η – προαπαιτούμενη – διαδικασία λογιστικού διαχωρισμού των ΕΠΑ. Ωστόσο, με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 88 του Νόμου, θεσπίζεται μεταβατική διάταξη, σύμφωνα με την οποία η πρόσβαση τρίτων Προμηθευτών στα δίκτυα των ΕΠΑ, έως τη θέσπιση τιμολογίων κατόπιν λογιστικού διαχωρισμού, γίνεται με βάση τα τέλη πρόσβασης που καθορίζονται στη σύμβαση προμήθειας Φυσικού Αερίου που συνάφθηκε μεταξύ ΔΕΠΑ και ΕΠΑ πριν την 15.2.2002.
Συνεπώς, σε περίπτωση τροφοδότησης επιλεγόντων βιομηχανικών καταναλωτών σε περιοχές των ΕΠΑ από Προμηθευτές φυσικού αερίου πέραν της ΔΕΠΑ Α.Ε., και μέχρι την έκδοση τιμολογίων πρόσβασης στα Δίκτυα Διανομής των ΕΠΑ, η τιμολόγηση της πρόσβασης στα Δίκτυα Διανομής γίνεται σύμφωνα με τα τέλη πρόσβασης που ισχύουν σήμερα μεταξύ των ΕΠΑ και της ΔΕΠΑ Α.Ε. Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς όρους πρόσβασης στα δίκτυα, πέραν των τιμολογίων, είναι αυτονόητο ότι αυτοί θα πρέπει να είναι κοινοί για όλους τους Προμηθευτές Φυσικού Αερίου, με βάση τις αρχές της μη διάκρισης και της ίσης μεταχείρισης.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση»

http://www.energypress.gr/news/RAE:-Dieykrinhseis-gia-ta-timologia-prosbashs-sto-Fysiko-Aerio

No comments: