Saturday 24 November 2012

Βιώσιμος ένας αγωγός αερίου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σύμφωνα με μελέτη της ΔΕΠΑ

Μελέτη βάσει της οποίας είναι τεχνικά εφικτή και βιώσιμη η εγκατάσταση αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και της Λεκάνης της Λεβαντίνης έχει πραγματοποιήσει η ΔΕΠΑ, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Κώστας Μαθιουδάκης, μιλώντας σε Κύπριους οικονομικούς και εμπορικούς συνεργάτες ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Μαθιουδάκης τόνισε, ότι από την ενεργειακή συνεργασία διανοίγονται προοπτικές στην ελληνική και την κυπριακή οικονομία. Επίσης, ανέφερε ότι σε έργα ενεργειακών υποδομών θα είναι καθοριστικός ο ρόλος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΔΕΗ Quantum Energy, Γιώγος Κίλλας, παρουσίασε το σχέδιο του διασυνδετηρίου αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Euro Asia Interconnector).

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλιώτης, τόνισε ότι στις 12 Δεκεμβρίου θα συνατηθεί, στο Τελ Αβίβ, η ομάδα εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί με την εγκατάσταση ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης των τριών χωρών. Ο Έλληνας πρέσβης, Βασίλης Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι παρά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα παραμένει ο πρώτος προμηθευτής καταναλωτικών αγαθών της Κύπρου.
Και πρόσθεσε, ότι το σύνολο των ελληνικών άμεσων επενδύσεων στην Κύπρο ανέρχεται σε 3,1 δις ευρώ. Συνεπώς, υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, η έκθεση στην ελληνική οικονομία έχει και τη θετική της πλευρά. «Δεν είναι υποχρεωτικά - και δεν μπορεί να είναι - μονοδιάστατη και μόνο αρνητική», συμπλήρωσε.

http://www.energypress.gr/news/Biwsimos-enas-agwgos-aerioy-metaxy-Elladas-Kyproy-Israhl-symfwna-me-meleth-ths-DEPA

No comments: