Friday 9 November 2012

Βουλγαρία-Ρωσία έχουν συντονίσει όλα τα προβλήματα για το φυσικό αέριο

Η Βουλγαρία και η Ρωσία κατέληξαν σε κατ 'αρχήν συμφωνία σχετικά με τις συμβάσεις για το φυσικού αερίου. Ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Ντελιάν Ντόμπρεφ παρουσίασε το σχέδιο «South Stream» («Βόρειο ρεύμα») στην Κοινοβουλευτική Οικονομική Επιτροπή της χώρας. Αυτός ο αεριαγωγός, όπως είπε ο Βούλγαρος υπουργός, έχει σημανσία προτεραιότητας για τη χώρα μιά και ο διάδρομος αυτός διαφοροποιεί την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ρωσία και η Βουλγαρία προχωρούσαν προς αυτή τη συμφωνία σχεδόν 6 χρόνια. Σ’ αυτό τον δρόμο εμφανίζονταν συνέχεια στην αρχή οικονομικές και μετά και πολιτικές διοαφορές. Δεν είναι μυστικό ότι η Σόφια από καιρό αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του «South Stream». Θα αναλάβει όλα τα έξοδα η Γκαζπρόμ και για αυτό τον λόγο η Βουλγαρία δεν θα παίρνει πληρωμή για τους δασμούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου τα επόμενα 15 χρόνια. Τέτοιες ήταν οι απαιτήσεις της Μόσχας.

Εκτός απ’ αυτό, η Ροσάτομ εξακολουθει να έχει αξιώσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας για την άρνηση της να συμμετέχει στην κατασκευή του ΑΗΣ στο Μπέλενε. Η υπόθεση αυτή εξακολουθεί να εκκρεμεί στο Δικαστήριο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αλλά για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου σχεδίου θα απαιτηθεί τόσο η κατ΄αρχήν συγκατάθεση, όσο και η επιθυμία όχι μόνο της Βουλγαρίας,- είπε ο πρόεδρος του ρωσικού Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών Βλαντίμιρ Φέιγκιν.
- Θα αποτελεί, βέβαια πολυ θετικό παράγοντα η αποκατάσταση της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και η επιθυμία για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου έτσι ώστε να γίνει προσοδοφόρο, αλλά θα απαιτηθούν ακόμα οι διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον «South Stream» με τις άλλες χώρες υπήρχαν, βέβαια, αρκετές διαφορές, αλλά το Γενικό σχεδιο έχει ήδη συμφωνηθεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Πρώτη θα προχωρήσει την κατασκευή του αγωγού η Ουγγαρία. Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Εξάλλου, η πρώτη διακλάδωσή του αγωγού στη ξηρά θα περάσει ακριβώς από την Βουλγαρία. Το κόστος της κατασκευής φτάνει τα 3 δισ. 300 εκατ. ευρώ. Τέτοιο ποσό μπορεί, ασφαλώς, να ενθαρρύνει εύκολα την οικονομική ανάπτυξη στη Βουλγαρία μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και την προσέλκυση της ισχύος παραγωγής διαφόρων επιχειρήσεων και υλικών. Όσον αφορά δε τις διαστάσεις όλης της Ευρώπης έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία το στοιχείο σταθερότητας της παροχής των ενεργειακών πόρων. Ακριβώς για αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αλλάξει τον τόνο των συνομιλιών της με την Γκαζπρόμ ύστερα από τις πρόσφατες κατηγορίες για δήθεν κατάχρηση της δεσπόζουσας της θέσης στην αγορά και μη έντιμο παιχνίδι,- θεωρεί ο Γιούρι Σολοζόμποφ, επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου «Διεθνής Ενεργειακή Πολιτική»
- Όπως έχει δηλώσει νωρίτερα δημοσίως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, την Ευρώπη την περιμένει μια δεκαετία ύφεσης. Εξάλλου, ένας από τους τρόπους διεξόδου από την ύφεση είναι η αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία απαιτεί συνεχή παροχή ενεργειακών πόρων σε προσιτή τιμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, η σύγκρουση με την Γκαζπρόμ, αυτό τον κύριο προμηθευτή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, δεν ανταποκρίνεται στα αντικειμενικά συμφέροντα των Ευρωπαίων.

Με την έναρξη της κατασκευής του «South Stream», κατά τη γνώμη πολλών εμπειρογνωμίνων, τα προβλήματα ανάμεσα στις χώρες θα λύνονται υπό αμοιβαία επωφελείς όρους.

(Η Φωνή της Ρωσίας)

http://www.energypress.gr/news/Boylgaria-Rwsia-ehoyn-syntonisei-ola-ta-problhmata-gia-to-fysiko-aerio

No comments: