Wednesday 7 November 2012

Γερμανία: Περισσότερο φυσικό αέριο για μείωση των εκπομπών

Η Γερμανία πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου τόσο στον τομέα της θέρμανσης όσο και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να καλύψει τους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ενέργειας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.
«Εάν η Γερμανία θέλει να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου το άνθρακα με χαμηλό κόστος, δεν μπορεί να αγνοήσει το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.
Όπως αναφέρεται, η βιομηχανία φυσικού αερίου έχει υποστεί σημαντική πτώση λόγω της προτίμησης στην πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αποτελεί ένα καύσιμο χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα, βάσει των υπολογισμών που περιλαμβάνονται στη έκθεση, η αντικατάσταση των προς απόσυρση μονάδων που λειτουργούν με την καύση άνθρακα με μονάδες φυσικού αερίου, θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές κατά 40% μέχρι το 2015,  συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990.
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη χρήση του φυσικού αερίου στον τομέα της θέρμανσης. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση, ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων οικιακής θέρμανσης με λέβητες συμπύκνωσης φυσικού αερίου, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 28 εκατ. τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ετησίως μέχρι το 2015.

http://www.energypress.gr/news/Germania:-Perissoterh-hrhsh-fysikoy-aerioy-gia-meiwsh-twn-ekpompwn

No comments: