Saturday 3 November 2012

Ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρεία ηλεκτρισμού του Κοσόβου

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Εταιρείας Διανομής & Προμήθειας του Κοσόβου, KEDS. To 100% των μετοχών της εξηγοράσθησαν έναντι του ποσού των € 26.3 εκατομ από το consortium 2 μεγαλών Τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών Limak & Calik που δραστηριοποιούνται και στον τομέα της ενέργειας. Η KEDS τροφοδοτεί περί τους 420,000 πελάτες με ένα δίκτυο 35, 20, 10 και 0.4 kV που καλύπτει και τα 11.000 τ.χ. του κρατιδίου με ετήσιο φορτίο 4 ΤWh.
Το χαρακτηριστικό της KEDS, (κληρονομιά του πολέμου) είναι οι εξαιρετικά υψηλές απώλειες (τεχνικές 18% και εμπορικές 21%) που είναι τα υψηλότερα ποσοστά γιά Ευρωπαική εταιρεία ηλεκτρισμού και ανάγκαζαν την κυβέρνηση να την επιδοτεί με ένα ποσό της τάξεως των € 45 εκατομ ετησίως.

Η εξυγίανση της και η βελτίωση της πιστοληπτικής της ικανότητας ως κύριου Προμηθευτού στο Κόσοβο, θεωρούνται εκ των ούκ άνευ γιά την επιτυχία πραγματοποίησης επενδύσεων στο τομέα της παραγωγής και εκμετάλλευσης των σημαντικών λιγνιτικών αποθεμάτων της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι Τεχνικός Σύμβουλος της κυβέρνησης γιά την ιδιωτικοποίηση ήταν ο διεθνής οίκος Mott MacDonald με διευθυντή έργου το μέλος του ΙΕΝΕ κο Ν. Φρυδά, ο οποίος την τριετία 2004 - 2007 είχε χρηματίσει και ως ο πρώτος Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής του Κοσόβου υπό την μεταβατική διοίκηση ων Η.Ε.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63385

No comments: