Tuesday 13 November 2012

Σε θετική τροχιά η εταιρεία παραγωγής βιομάζας από άλγη στην Άρτα

Σε θετική τροχιά φαίνεται ότι μπαίνει η νέα εταιρεία παραγωγής βιομάζας από άλγη η οποία εγκαθίσταται στην Άρτα και αναμένεται να κόψει το πρώτο της τιμολόγιο στις 15 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία Παραγωγής Άλγης η οποία προχθές έλαβε ομόφωνα τη σύμφωνη γνώμη και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων προκειμένου να λειτουργήσει στο ιδιωτικό κτήριο κοντά στη γέφυρα Άρτας το ξηραντήριο της άλγης την οποία παράγει στην περιοχή Παχυκαλάμου.

Αναλυτικότερα η ΙΚΕ Παραγωγής Άλγης (φύκια), συμμετείχε στον διαγωνισμό του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας όπου μεταξύ 271 προτάσεων καινοτόμων επιχειρήσεων έλαβε το πρώτο βραβείο. Κι αυτό διότι η βιομάζα από άλγη, δίνει ενέργεια αλλά είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή, την επεξεργασία μέχρι την καύση, δηλαδή δεν παράγει κανένα ρύπο ούτε στερεό, ούτε υγρό ούτε αέριο.


Βέβαια, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που είχε γίνει με αφορμή και την επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στην Άρτα το καλοκαίρι, όταν η εν λόγω βραβευμένη εταιρεία αποφάσισε μεταξύ τριών περιοχών στην Ελλάδα να εγκατασταθεί στο νομό μας, δεν είναι η πρώτη που παράγει βιομάζα από άλγη, όμως η καινοτομία τη συνίσταται στον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας που είναι απόλυτα φυσικός.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο παραβρέθηκε ο ιδιοκτήτης κ. Γιάννης Αντωνιάδης ο οποίος παρείχε σχετική ενημέρωση στο Σώμα για την απόφασή της εταιρείας να λειτουργήσει το πρώην χυμοποιείο ΕΒΕΠ δίπλα από τη νέα γέφυρα, το οποίο σκοπεύει να εντάξει στο πρόγραμμα Jessica ώστε να χρηματοδοτηθεί. Στο χώρο αυτό, όπως αναφέρθηκε θα γίνεται αφύγρανση του πολτού άλγης, που θα μεταφέρεται από τον χώρο παραγωγής στον Παχυκάλαμο με κλειστό βυτίο (αρχικά ποσότητας 10 τόνων ημερησίως). Εκεί ο πολτός θα διοχετεύεται στο εργοστάσιο μέσω κλειστού κυκλώματος και θα ξηραίνεται με τη χρήση εναλλακτή ζεστού νερού. Η πηγή θέρμανσης του νερού θα είναι επίσης φιλική προς το περιβάλλον και όπως σημειώθηκε πρόκειται για ηλιακά πλαίσια πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιούνται στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Στη συνέχεια η ξηρή άλγη θα συσκευάζεται και θα προωθείται στην τελική κατανάλωση.

«Η σχεδιαζόμενη επένδυση είναι της τάξεως του 1 εκατομμυρίου ευρώ και θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 50 νέες θέσεις απασχόλησης που θα καλυφθούν φυσικά από την τοπική κοινωνία είπε ο κ. Αντωνιάδης, προσθέτοντας ότι αυτές αφορούν μόνο την μονάδα ξήρανσης στο πρώην ΕΒΕΠ, καθώς νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από την εταιρεία και στην περιοχή Παχυκαλάμου όπου σκοπεύει να επεκτείνει την παραγωγή σε έκταση 100 στρεμμάτων που επιδιώκει να νοικιάσει από το Δήμο Νικ. Σκουφά.


Ανακατασκευή του πρώην εργοστασίου ΕΒΕΠ

Επίσης ανέφερε ότι μέσω της ένταξης του έργου για την ανακατασκευή του πρώην εργοστασίου ΕΒΕΠ στο πρόγραμμα Jessica, το οποίο άλλωστε επιλέγεται γιατί προϋπόθεση ένταξης του στο πρόγραμμα είναι να βρίσκεται στην περιοχή του εγκεκριμένου σχεδίου ΟΑΣΑ του Δήμου Αρταίων, η εταιρεία προτίθεται να κάνει και μια σειρά έργων στο χώρο αυτό ως αντισταθμιστικά οφέλη προς το Δήμου. Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης απέναντι από το σημείο του κτηρίου αυτού, υπάρχει ακάλυπτος χώρος ενός στρέμματος περίπου όπου θα κατασκευαστεί μια πλατεία, με οπτική επαφή προς το ποτάμι και πρόβλεψη για την κατασκευή αναψυκτηρίου για την εξυπηρέτηση του κόσμου και προς το δρόμο και προς το ποτάμι. Επίσης θα γίνει μια λεπτομερή αποτύπωση της περιοχής από το ιστορικό γεφύρι μέχρι τα φανάρια, δηλαδή μια λεπτομερή αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης ώστε να είναι έτοιμος ο Δήμος όταν μπορέσει να εξασφαλίσει χρήματα από κάποιο πρόγραμμα να προχωρήσει στην εφαρμογή της.

Το 1 εκατομμύριο ευρώ που κοστίζει η επένδυση θα καλυφθεί με το ποσό των 700.000 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί με χαμηλότοκο δάνειο από το Jessica η επιχείρηση, 200.000 ευρώ από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και 100.000 ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Ο διαγωνισμός για την ενοικίαση αυτής της έκτασης από τον Δήμο Νικ. Σκουφά ήταν χθες στον αέρα και αναμένονταν η εταιρεία να καταθέσει πρόταση. Σε αυτό τον διαγωνισμό οφείλονταν και η σχετική καθυστέρηση παραγωγής και διοχέτευσης στην αγορά βιομάζας από την εταιρία αφού υπήρξε αρχικά μια μεταβολή στους σχεδιασμούς.

Συγκεκριμένα στον προηγούμενο διαγωνισμό ενοικίασης της Δημοτικής έκτασης στην περιοχή Παχυκάλαμος, υπήρξε ντόπιος ενδιαφερόμενος ο οποίος κατέθεσε προσφορά και σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτή την διαδικασία στους ντόπιους δίνεται προτεραιότητα. Ως εκ τούτου προς στιγμήν η εν λόγω εταιρεία βρέθηκε να αναζητά άλλη έκταση ανάπτυξης της παραγωγής φυκιών και να δεν υπήρχε θα αναγκάζονταν σε αλλαγή σχεδίων, δηλαδή σε μετεγκατάστασης σε άλλη περιοχή της Ελλάδας,. Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν αφού ο ντόπιος ενδιαφερόμενος, παραιτήθηκε από την προσφορά του και ως εκ τούτου ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχτηκε από το Δήμο Νικ. Σκουφά. Στην πρώτη προκήρυξη που έγινε την Τετάρτη της περασμένης εβδομάδας δεν προσήλθε να καταθέσει προσφορά κανένας ντόπιος που σε κάθε περίπτωση θα προηγούνταν. Η δεύτερη προκήρυξη του διαγωνισμού ενοικίασης της έκτασης με 33 ευρώ το στρέμμα κατ’ έτος και για διάστημα 12 ετών βρίσκονταν χθες στον αέρα και η εν λόγω εταιρεία σκόπευε –όπως μας πληροφόρησε ο κ. Αντωνιάδης- να συμμετέχει.


Εγκατάσταση στην Άρτα


Προφανώς όλα δείχνουν ότι θα εγκατασταθεί και θα αναπτυχθεί η μονάδα παραγωγής στην Άρτα και μετά την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων θα προχωρήσει και στην ανακατασκευή του παλιού χυμοποιείου ΕΒΕΠ κάνοντας την αφύγρανση της άλγης εκεί.

Το πρώτο φορτίο που παράχθηκε στα 5 στρέμματα στα οποία έχει από το περασμένο καλοκαίρι γίνει η δοκιμαστική εγκατάσταση της ΙΚΕ Παραγωγής Άλγης στον Παχυκάλαμο, θα διοχετευθεί στην αγορά στις 15 Νοεμβρίου, αντί στις 15 Οκτωβρίου που αρχικά υπολόγιζε η εταιρεία.

Το ενδιαφέρον των δημοτικών συμβούλων στην συνεδρίαση ήταν πασιφανές καθώς πολλοί ζήτησαν περαιτέρω πληροφόρηση για την ενεργειακή απόδοση της άλγης και άλλα. Ο κ. Αντωνιάδης ήταν πρόθυμος και έτοιμος να απαντήσει σε όλε στις ερωτήσεις, όπως και έκανε. Μεταξύ αυτών εκείνη του Χρήστου Παπάζογλου, για την θερμική απόδοση η οποία όπως ανέφερε είναι μεσαίες κατηγορίας και συγκεκριμένα εξήγησε ότι έχει 5.500 Κcal το κιλό και πρόσθεσε «Για όσους δεν είναι πολύ σχετικοί με το θέμα θα σας πω ενδεικτικά ότι το ξύλο βρίσκεται γύρω στις 4.500 το κιλό, το πετρέλαιο γύρω στις 8 Kcal το κιλό, ο λιγνίτης στις 3.500. είναι δηλαδή μια μέση τιμή απόδοσης και μπορεί να αντικαταστήσει όλες τις άλλες πηγές ενέργειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπάζογλου και ως πρόεδρος του επιμελητηρίου Άρτας ανέφερε ότι για τη συγκεκριμένη καινοτόμο επιχείρηση το επιμελητήριο δέχεται πολλά τηλεφωνήματα απ’ όλη την Ελλάδα που ζητούν ενημέρωση για το πώς πάει, καθότι είναι γνωστή από την διαδικασία του διαγωνισμού του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου και πολλοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξή της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφαση της εταιρείας να εγκατασταθεί στην Άρτα πάρθηκε και για το λόγο ότι διαπίστωσε πως η άνθρωποι ήταν φιλικοί κάτι που ο κ. Παπάζογλου δήλωσε ότι προσδίδει ικανοποίηση και πως μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή και για άλλες επενδύσεις στην περιοχή του νομού.

Κι επειδή η ενέργεια ενδιαφέρει γενικότερα σήμερα, αξίζει να σημειωθεί ότι προϊόν έχει ήδη παραχθεί από την ΙΚΕ στην Άρτα και διοχετεύεται στις επιχειρήσεις της περιοχής ως καύσιμο για την λειτουργία κυρίως τυροκομικών μονάδων. Κι αυτό διότι όπως τονίστηκε δεν είναι μόνο φιλικό προς το περιβάλλον είναι και πολύ πιο οικονομικό. Ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Σκορδής, μάλλον έθεσε το ερώτημα που πηγάζει από μόνο του δεδομένης της οικονομικής κατάστασης όλων των νοικοκυριών σήμερα. Ρώτησε τον κ. Αντωνιάδη να αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια για τη θέρμανση σε σπίτια. Οπότε έλαβε θετική απάντηση από τον κ. Αντωνιάδη.

(από ΠΑΣΕΓΕΣ)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63718

No comments: